75. Guldet blev till brons

渡部 暁斗

Watabe Akito

Akito Watabe tog aldrig sitt efterlängtade OS-guld i nordisk kombination. Istället blev det två brons för 33-åringen – ett i lag och ett individuellt. Den forne silvermedaljören från Sochi och Pyeongchang hade hoppats på den ädlaste valören i Peking, men fick se sig slagen av Norge i båda grenarna. Det norska landslaget slog nytt rekord i antalet guldmedaljer under detta OS, medan Japan inte lyckades ta fler guld än för fyra år sedan. Däremot slog man nytt rekord i antalet medaljer totalt sett. Det beror på en osedvanligt stor mängd OS-brons.

RankNOCGoldSilverBronzeTotal
1 Norway (NOR)1681337
2 Germany (GER)1210527
3 China (CHN)*94215
4 United States (USA)810725
5 Sweden (SWE)85518
6 Netherlands (NED)85417
7 Austria (AUT)77418
8 Switzerland (SUI)72514
9 ROC (ROC)6121432
10 France (FRA)57214
11 Canada (CAN)481426
12 Japan (JPN)36918

De tre guldmedaljörerna från 2022 blev Ayumu Hirano, Ryoyu Kobayashi och Miho Takagi. Två andra guldhopp, Yuzuru Hanyu i konståkning och Sara Takanashi i backhoppning, fick åka hem utan medalj. Den sistnämnda var närmast otröstlig då hon i lagtävlingen fick sitt ena hopp diskvalificerat, eftersom det visat sig att hennes skidbyxor varit två centimeter större runt låren än tillåtet. Den tvåfaldige guldmedaljören Hanyu drabbades även han av en olycka, då han inte lyckades landa sin historiska kvadrupel axel som planerat. Han menade efteråt att ett hål i isen sabbade hans chanser att lyckas i det första hoppet.

Bättre gick det för curlinglandslaget som överraskande tog sig hela vägen till final efter seger mot storfavoriten Schweiz i semi-finalen. Lagledaren Fujisawa hade aldrig tidigare slagit Schweiz i ett stort mästerskap. I guldmatchen mot Storbritannien räckte de populära japanskorna dock inte till.

Flest medaljer för Japan kom föga överraskande i hastighetsåkning, med systrarna Takagi i spetsen. Allt som allt var det ett ganska lyckat vinter-OS för Japans del, om än lite sparsmakat med riktigt stora ögonblick.

Akito Watabe och hastighetsåkaren Arisa Go var Japans flaggbärare under OS-invigningen, regisserad av Zhang Yimou. Public Service-kanalen NHK stod för huvuddelen av sändningarna från både OS och Paralympics. Spelens stora höjdpunkter, som herrarnas konståkningsfinal, sändes dock på dåliga tider för japanska TV-tittare (mitt på dagen en vardag). Det beror på att IOK i kontrakt med NBC väljer bästa sändningstider för TV-tittare på andra sidan Stilla havet.

Japan tog faktiskt fler guld i Paralympics. Fyra guld i ett vinter-OS är landets bästa resultat sedan Nagano 1998. Utförsåkaren Momoka Muraoka tog tre av dem, medan längdskidåkaren Taiki Kawayoke tog den fjärde (20 km, klassisk stil). Storstjärnan Muraoka stod förmodligen för sitt livs bästa insats i Peking, och lyckades – till skillnad från många andra – förvandla sina silver från Pyeongchang till något bättre. De tre gulden från detta spel har inte gått japansk media obemärkt förbi.

Kan du inte se klippet ovan bor du inte i Japan. Men du kan se ett annat klipp nedan.

***

Nu går krönikorna ner på halvfart, från och med våren och till och med hösten 2022.