74. Rik som ett troll

柳井 正

Yanai Tadashi

Tadashi Yanai är Japans rikaste man. 73-åringen från prefekturen Yamaguchi i sydvästra Japan har enligt Bloombergs miljardär-index en förmögenhet på 27 biljoner dollar (per den 9:e mars 2022). Det gör honom till världens 45:e rikaste.

Yanai inledde sin framgångssaga för 50 år sedan då han började arbeta i familjens gamla klädbutik, Ogori Shoji (idag Fast Retailing). Inom familjen finns arv av burakumin, en minoritetsgrupp med kopplingar till yakuzan. Fadern nätverkade mycket, och butiken sålde fina kostymer till stora delar av västra Japan. Sonen Tadashi skulle dock senare starta eget: en butik i Hiroshima som han döpte till Uniqlo.

Uniqlo är idag världens högst värderade klädkedja. Det ägs av Fast Retailing, alltså Yanai-familjens gamla klädbutik. Beroende på hur man räknar kan det beskrivas som världens näst största klädåterförsäljare. H&M har fler fysiska butiker, och Zara har mer i intäkter, men Uniqlo avancerar på båda fronter. 2018 öppnade man sin första butik i Stockholm, och 2021 i Göteborg. Målet är att bli störst i världen.

Uniqlo-loggan har synts lite överallt på de svenska idrottarna i OS och Paralympics 2020 och 2022. Designen har dock fått en del kritik, bland annat för damlagets reflexväst till fotbollströja. Sveriges Olympiska Kommitté är dock nöjda med samarbetet och ett nytt avtal är skrivet till 2024.

Uniqlo liknar H&M på många vis, både stilmässigt och prismässigt. När H&M öppnade sin första butik i Japan 2008 syntes det som en fashionabel butik i exklusiva Ginza, näst intill Zara. Idag syns H&M-butikerna lite överallt i Tokyo, men det är först och främst Uniqlo många går till för att handla kläder. Ursprungligen hade klädjätten sin bas och produktion i Japan, men i samband med börskraschen på 90-talet flyttade man över delar av produktionen till Kina.

Mycket av Uniqlos framgång beror på goda samarbeten med artister, idrottstjärnor och andra företag, från Marimekko till McDonald’s. Tennisspelaren Roger Federer blev en game changer då han nobbade Nike till förmån för en bättre deal med Uniqlo.

Inte lika rik som Yanai är H&M:s tidigare VD och styrelseordförande Stefan Persson. Däremot finns fler miljardärer inom Persson-familjen, gamla som unga. Det beror troligtvis på arvskatten. Sverige har avskaffat sin, medan Japan har behållit den. Samtidigt som många österländska länder har en tradition av att ärva företag inom familjen så kan deras förmögenhet försvinna mellan generationer. Tadashi Yanai har för avsikt att gå i pension snart, och lämna över ansvaret till någon av sina två söner. Men om de blir lika rika som han själv återstår att se.