73. Det stavas tradition

新田佳浩

Nitta Yoshihiro

Yoshihiro Nitta var nio år när hans vänsterarm fastnade i en skördetröska. Den drevs av hans farfar och direkt efter olyckan amputerades armen upp till armbågen. Nitta, som är född och uppvuxen i den sydvästra prefekturen Okayama, hade då redan börjat åka skidor med sin far, och styrde därefter om kursen till längdskidor – med en stav.

Idag är Nitta 41 år och har sex Paralympics på sitt CV. Han debuterade i Nagano 1998 och har därefter ställt upp i Salt Lake City, Turin, Vancouver, Sochi och Pyeongchang. I Vancouver blev det två guld, och i Pyeongchang blev det ett. Han tävlar i alla distanser från 1 km till 10, och har nu sikte på sitt sjunde Paralympics i Peking 2022.

Trots olyckan beskriver han sin farfar som sin stora förebild och motivationsfaktor. När farfar dog 2012 funderade Nitta på att lägga skidorna på hyllan. Istället var det hans två söner som inspirerade honom till att fortsätta. 2018 blev han en av två paralympier som tilldelades en medalj (褒章, hōshō) av den japanska regeringen. Den andra var Momoka Muraoka.

Prefekturen Okayama är känt för sitt slott, sin park (Koraku-en) och sitt svärdsmide. Arvet från samurajerna syns bland annat genom legenden Miyamoto Musashi, född i området. Miyamoto gjorde sig känd genom att hålla varsitt svärd i vardera hand, alltså inte någon dubbelfattning. Denna enahanda styrka är förstås viktig även för Okayama-sonen Nitta.

En annan som åkte skidor med bara en stav var Gustav Vasa, som historien förtäljer. Han åkte ifrån Mora till Sälen, vad som idag är känt som Vasaloppet. Sedan 1981 finns även ett Vasalopp i Japan. Det går av stapeln i Asahikawa på ön Hokkaido, vanligtvis den andra helgen i mars. De två senaste åren har dock ställts in på grund av coronapandemin, och även i år fattades beslutet att ställa in tävlingen. Cirka 3000 åkare brukar annars ställa upp. Barn kan tävla på kortare distanser och vuxna kan åka 45 km (dvs. ett halvt Vasalopp).

På ön Hokkaido, cirka 100 km från Asahikawa, ligger även Sweden Hills, en ort som är byggd enligt svensk modell med stora röda trähus. Konceptet har drivits sedan 80-talet, utvecklas numera av företaget Sweden House, och har idag cirka 700 invånare. Naturen på Hokkaido kan vara förvillande lik Sverige, och här har man alltså gjort om hela grannskapet till en temafest och svenskby. Det ska sägas att Japans övriga 126 miljoner invånare inte bor på detta vis. (Bildkälla: Gaudi9223, CC BY-SA 4.0)

Yoshihiro Nitta bor idag i Tokyo med sin familj. Men även i huvudstaden kan man stöta på fastigheter designade av Sweden House. Företagets logga syns lite väl och var i Japan.