72. Hon parar sommar och vinter

村岡 桃佳

Muraoka Momoka

Momoka Muraoka är utan tvekan en av Japans största paralympier i modern tid. Hon var landets flaggbärare under invigningsceremonin av Paralympics 2018. Där tog Japan tio medaljer, varav Muraoka stod för hälften av dem. Guld i storslalom, silver i störtlopp, silver i slalom, brons i Super-G och brons i alpin kombination.

25-åringen från Saitama utanför Tokyo har åkt skidor sedan hon var nio år gammal. Under stora delar av 10-talet har hon tränat upp sig i de alpina, sittandes i sitski i backarna i Nagano. De första framgångarna kom 2015 under en tävling i Kanada, därefter har hon samlat på sig flertalet medaljer i världscuperna.

Muraoka deltog även i sommarens Paralympics i Tokyo. Hon kan nämligen tävla även i rullstol, och på damernas 100 meter (T54) kom hon på en sjätte plats. Troligen har hon sikte också på para-VM i friidrott i Kobe senare i sommar (en tävling som sköts fram ett år på grund av pandemin). Givet att många världscuper i det alpina hålls i backarna i Hakuba, i prefekturen Nagano, får Muraoka ofta tävla på hemmaplan – en motivationsfaktor så god som någon.

Prefekturen Nagano har över 80 olika skidorter utspridda över bergen. Hakuba och Myoko Kogen i väst tillhör de största och populäraste, medan Nozawa Onsen och Shiga Kogen i öst är två andra. Bergen delas av denna flod, Shinano, som är Japans bredaste och längsta (367 km). Den rinner genom hela Nagano och ut i Östhavet (Japanska havet) från prefekturen Niigata. Faktum är att floden byter namn mellan prefekturerna. I Nagano kallas den för Chikuma. Där möter den också floden Sai från Matsumoto.

Japan gjorde sin debut i paralympiska sammanhang i Örnsköldsvik 1976. Det skulle dröja till Innsbruck 1988 innan man knep sin första medalj, och fram till Nagano 1998 innan man tog sina första guld. På hemmaplan blev det hela 41 medaljer, nära hälften av vad man tagit totalt sett före och efter det. Huvuddelen av dessa medaljer kom i iskälke, en sport som idag inte är en del av Paralympics-programmet.

Till det ska sägas att Paralympics i Nagano var det första vinterspelet som hölls utanför Europa, och antalet para-atleter (571) har aldrig varit större. Hur många som dyker upp i Peking 2022 återstår att se, men att en av dessa är Momoka Muraoka kan vi räkna med.

2 reaktioner på ”72. Hon parar sommar och vinter

Kommentarer är stängda.