65. Det stora guldhoppet

高梨 沙羅

Takanashi Sara

Sara Takanashi är ett av de stora hoppen inför OS i Peking. På pappret hoppar hon längre än någon annan på damsidan just nu. Rekordet lyder 144 meter i normal backe, längre än vad norskan Maren Lundby och tyskan Katharina Althaus har hoppat. De båda snuvade Takanashi på OS-guldet i Pyeongchang 2018, men 2022 torde japanskan vara den större favoriten.

Takanashi är bara 25 år gammal, men redan en rekordhållare av rang. Hon har fler individuella världscupssegrar än någon annan (61, per den 24 januari 2022), dessutom med flest pallplaceringar alla kategorier (dam och herr). För detta har hon belönats med tre certifikat av Guiness Rekordbok. Men bronset i Pyeongchang är förstås inte tillräckligt om hon vill räknas till de allra största backhopparna. I Peking siktar hon därför på guld.

Hennes landsman Ryoyu Kobayashi är ett annat OS-hopp. 25-åringen är den senaste backhopparen att hopp över 250 meter i stor backe (2019 i Planica, Slovenien). Med coronapandemin dök sedan formen för Iwate-sonen, för att åter lyfta lagom till avslutningen på världscuptävlingarna i fjol. Kobayashi har tre bröder som alla är backhoppare, men Ryoyu har alltid utmärkt sig som den främste.

20170105 VST Bischofshofen 2734.jpg

En annan rekordhållare inom backhoppning är Noriaki Kasai. 41 år gammal blev han den äldsta backhopparen att ta medalj i OS-sammanhang när han knöt silver i Sochi 2014. 20 år tidigare hade han tagit silver i lagtävlingen i Lillehammer 1994. I år fyller han 50 år, men tävlar fortfarande. Dock ser detta OS ut att bli det första han missar sedan Albertville 1992.

Japan är egentligen den enda framgångsrika backhopparnationen utanför Europa. I OS-sammanhang har man tagit 12 medaljer, varav tre guld i vardera disciplin: normal backe, stor backe och lagtävlingen. Vad man saknar är ett OS-guld på damsidan, vilket förstås höjer förväntningarna ytterligare på Sara Takanashi.

Japan har också haft förmågan att prestera som bäst under tävlingarna på hemmaplan. I OS i Sapporo 1972 knep man alla medaljer (guld, silver och brons) i normal backe, där Yukio Kasaya blev historisk genom att som första japan ta guld i ett vinter-OS. I OS i Nagano 1998 utmärkte sig en annan backhoppare, Kazuyoshi Funaki, genom att ta guld i stor backe, silver i normal backe och guld i lagtävlingen.

Under OS i Nagano hölls backhoppningstävlingarna i Hakuba. I närliggande Nozawa Onsen, känd för sina varma källor, hölls skidskyttetävlingar istället. Men även här finns en hoppbacke (längst upp till höger). Bilden är från januari 2022.

OS i Nagano ritade om kartan för vintersport i Japan. OS-hjältarna Kasaya och Funaki kommer både från den lilla staden Yoichi på Hokkaido, men det är inte bara orterna i norr som kan titulera sig som skidorter. Nagano ligger i mitten av Japan, men runt bergen i den stora prefekturen ligger snön ända från december till långt in på våren. Med OS byggde man också ut tågnätet, och det är numera möjligt att åka från Tokyo till Nagano med snabbtåg på knappa två timmar. För stadsbor med intresse för skidor och snowboard – eller backhoppning – är Nagano en enkel weekendresa bort.

Bilden på Takanashi tillhör Ailura CC BY-SA 3.0

En reaktion på ”65. Det stora guldhoppet

Kommentarer är stängda.