66. Snabba systrar på is

高木姉妹

Takagi shimai

Systrarna Takagi är syskonparet som dominerar mycket av damernas skridskoåkning just nu. Lillasyster Miho (27 år) innehar världsrekordet på 1500 meter. Tillsammans med storasyster Nana (29 år) innehar de också världsrekordet i lag (6 varv). Att syskonparet från Hokkaido är synkade med varandra råder inga tvivel om, men utöver de själva finns även andra snabba lagkamrater att fira triumfer med.

Skridskor är annars väldigt mycket Nederländernas sport, men även Sydkorea har varit framgångsrika i många år. I Pyeongchang lyckades hemmanationen dock inte leva upp till förväntningarna. Bara ett guld blev det, medan Japan tog tre – alla på damsidan. I lagtävlingen slogs nytt olympiskt rekord (2:53:89) med systrarna Takagi i spetsen. Därefter tog storasyster Nana guld i masstart.

Dessförinnan hade Nao Kodaira från Nagano vunnit guld och slagit nytt olympiskt rekord (36.94 sekunder) på kortdistansen 500 meter. Hon gjorde det på hemmahoppet Lee Sang-hwas bekostnad. Sydkoreanskan hade tidigare vunnit två raka OS-guld och hade för avsikt att ta sitt tredje och sista på hemmaplan. Nu blev det inte så, och Sang-hwa brast ut i gråt. Men hon tröstades av Kodaira, en nära vän visade det sig.

OS i Pyeongchang var annars ett uttryck för försoning mellan Nord- och Sydkorea. De tågade in tillsammans under invigningsceremonin och spelade ishockey för damer under en och samma flagg. Men klippet ovan antyder att det även fanns exempel på goda relationer mellan Japan och Sydkorea, två nationer som av historiska och politiska skäl ibland har svårt att umgås.

OS i Peking 2022 lär dock inte tillföra mycket vad gäller diplomati i regionen. Världsläget med både virus och militär upprustning ger färre utrymme för fredsaktioner, även i symbolisk mening.

Den här ”fredsstatyn” har länge varit känsligt ämne mellan Japan och Sydkorea. Den representerar de sexslavar som föll offer för det japanska imperiet fram till andra världskrigets slut. I Japan kallades de för ”tröstekvinnor”, och det råder delade meningar om hur många som egentligen tvingades till arbetet och hur många som ”erbjöds” arbetet. Statyn restes första gången i Seoul och finns idag i bland annat Melbourne och Berlin (i bild). CC BY-SA 4.0

I Pyeongchang tog Japan alla sina guldmedaljer på is. Utöver hastighetsåkarna vann storstjärnan Yuzuru Hanyu även guld i konståkning. Totalt blev det alltså fyra guld, ett färre än under hemma-OS i Nagano 1998. Antalet silver (5) och brons (4) blev dock fler, så 2018 kan tillskrivas Japans mest framgångsrika vinter-OS hittills. Framgångarna i skridskor har förstås stor del i detta, men om Takagi & co kan upprepa bedrifterna även 2022 återstår att se.

Japanese Movies- : Love letter

Ett fenomen som tvärtom förbättrade relationen mellan Japan och Sydkorea var Shunji Iwais långfilm Love Letter från 1995. Det var en av de första japanska filmerna att gå upp på bio i Sydkorea efter andra världskriget, och dramat värmde många hjärtan. I huvudrollen (och i bild) syns popstjärnan Miho Nakayama. Filmen kan beskrivas som en vinterklassiker för hela Östasien.

*Bilden på systrarna Takagi är från deras eget Instagramkonto.

En reaktion på ”66. Snabba systrar på is

Kommentarer är stängda.