62. En sista dans?

羽生 結弦

Hanyu Yuzuru

Yuzuru Hanyu siktar på att ta sitt tredje raka OS-guld i konståkning nästa månad. Det skulle göra honom historisk, i par med svenske Gillis Grafström som på 1920-talet gjorde detsamma. Grafström uppfann piruetten, medan Hanyu kan snurra i kvadrupel. 2016 blev han först i världen med att genomföra en kvadrupel ögel. Det innebär att man bakvänd åker in i hoppet, snurrar fyra varv och sedan landar med samma fot som vid upphoppet.

Hanzu Yuzuru kan lite fritt översättas till ”född som en vinge, spänd som en båge”. Yu (結) betyder att knyta (ett band eller snöre) och zuru (弦) åsyftar strängen på en båge. I Japan liksom i Kina kan det tolkas som att personen lever ett värdigt liv, alltså fri men ändå rak i rygg. Därtill anses namnet i sig väldigt vackert, ädelt och – kanske just för att det är Hanyu – gulligt.

Det är inte vanligt att japanska idrottare blir populära i sina grannländer, men Hanyu är på många vis oemotståndlig. Han är bäst på konståkning, ser ut som en popidol och har en oförarglig personlighet. Hans välgörande ändamål är ofta riktade mot sin hemort Sendai och Miyagi-prefekturen, som drabbades hårt av jordbävningen och tsunamin 2011. Därtill håller han privatlivet hemligt, och således drömmen om att någonsin få gifta sig med honom vid liv.

Barn som samlar upp föremål på isen efter ett konståkningsnummer kallas vanligen för ”flower kids”, men när det gäller Hanyu handlar det istället om att samla på sig Puh-björnar. Bilden hägre upp är från OS i Pyeongchang 2018, medan bilden längst ner är från en tävling i Japan. Frågan är om det kan bli liknande scener i Peking.

Konståkning med Hanyu kan alltså bara vara vackert, och det finns inga skandaler runt honom i sikte. Inte heller kan han hjälpa att han gillar Nalle Puh, det har han alltid gjort. Men en som liknar Nalle Puh är Kinas president, Xi Jinping. Det var från början ett skämt på sociala medier, som senare spred sig över världen och blev till slut så överväldigande att Kina bestämde sig för att stoppa Nalle Puh-filmer i landet. Statusen på Puh i Peking är således låg, men i sfären runt Hanyu är den honungsälskande björnen en omåttligt populär figur.

Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe och Kinas president XI Jinping stod för en av modern tids mest kylslagna handskakningar när de hälsade på varandra under ett APEC-möte 2014. Vad som lätt kan bli tjafs om rasistiska undertoner har i detta fall en djupare mening: i Kina bryr man sig mer om att presidenten inte bör förknippas med Nalle Puhs personlighet; lättlurad och blåst. Shinzo Abe kan man tycka vad man vill om, men han var inte främmande för skämt eller karikatyrer. Två år senare skulle han klä ut sig till Super Mario under avslutningsceremonin av sommar-OS i Rio.

Vinter-OS i Peking 2022 väntas bli Hanyus sista OS. Han är idag 27 år och konkurrenter som Nathan Chen, 22 år, kan mycket väl snuva honom på guldet. Oavsett poäng och valör på medaljen brukar det i alla fall regna ner Puh-björnar från läktarplats när Hanyu dansat färdigt på isen. Men om publiken i Peking verkligen har några björnar att kasta ner återstår att se.

Bilder och video är från Twitter. #プーシャワー

En reaktion på ”62. En sista dans?

Kommentarer är stängda.