64. Kapten och charmtroll

藤澤 五月

Fujisawa Satsuki

Satsuki Fujisawa är som många vinteridrottare född och uppvuxen på den norra ögruppen Hokkaido. Hennes prefektur, Ochotsk, är vänt mot Ochotska havet och Kamtjatka i Ryssland. Däremellan ligger den omtvistade ögruppen Kurilerna som fortsätter att väcka diplomatiska kriser. Japan menar att de fyra sydligaste öarna ligger inom deras territorium, medan Ryssland menar att alla öar är deras. Det rör sig om ett femtiotal.

I prefekturen Ochotsk spelar Fujisawa curling. Hon gör det för sin klubb, Loco Solare (även kallat LS Kitami), där hon är lagkapten. 2017 fick de kvala in till OS i Pyeongchang genom att möta en annan klubb, Chubu Electric Power, från Karuizawa i Nagano. Fujisawas lag vann mötet och fick således representera Japan i OS 2018. Där tog de brons. Sverige vann guld.

Det svenska curlinglandslaget, nu under ledning av Anna Hasselborg och tidigare Anette Norberg, har genom olympiska framgångar blivit ett hyllat och välkänt landslag, trots att curling i sig inte är världens största sport. Därtill har laget haft en personlighet som många tycker om. Traditionellt gillar Sverige även en tvåa, trea eller fyra, bara personen kämpar väl och har en sällsam personlighet. Japan drivs lite av samma lust för sina idrottsutövare.

Curlinglaget med Fujisawa i spetsen är egentligen inte mycket för världen, men har på ren charm ändå blivit ett lag som många känner igen. De är jordade, spontant roliga och ”vanliga människor”. Oftast är det inom idrottsrörelsen dessa karaktärer dyker upp.

I klippet nedan har lagkapten Fujisawa i mötet med Sverige curlat iväg motståndarlagets sten av misstag, istället för sin egen. Hon märker det först i samband med att hon släpper stenen. Även de kanadensiska (?) kommentatorerna tycker att ”these ladies are so much fun to watch”.

Till det ska sägas att det japanska curlinglandslaget bara spelar curling på fritiden. Alla har de ett annat jobb, inte sällan på kontor eller företag som sponsrar deras curlingklubb. Faktum är att Fujisawa i början av 2010-talet rekryterades av Chubu Electric Power, flyttade till Nagano och jobbade för företaget samtidigt som hon spelade curling i staden. Idag jobbar hon istället med försäkring hos ett företag som sponsrar moderklubben Loco Solare i hemorten Kitami.

I december kvalade Japan in till OS 2022 genom att slå Sydkorea i en utslagstävling. I första rundan i Peking väntar på nytt Sverige med lag Hasselborg i spetsen. Det återstår att se vem som skrattar sist denna gång.

Bilden på Fujsawa tillhör Palsternacka CC BY 2.0

En reaktion på ”64. Kapten och charmtroll

Kommentarer är stängda.