The Devotion of Suspect X

Originaltitel: 容疑者Xの献身, Yōgisha Ekkusu no Kenshin (2005)

Engelsk titel: The Devotion of Suspect X (2011)

Keigo Higashino (övers. Alexander O Smith)

Minotaur Books (384 sidor)

Keigo Higashino är internationellt sett den kanske mest kända deckarförfattaren från Japan idag. Hans framgångar syns inte minst i andra asiatiska länder – framförallt i Kina där han under 2010-talet varit den mest populära japanska författaren alla kategorier. Ett flertal av hans böcker har blivit bästsäljare och toppat försäljningslistorna såväl som lånelistorna på de kinesiska folk- och universitetsbiblioteken. Många av hans filmer har också blivit film och TV-serier, både i Japan och med egna versioner i Kina och Sydkorea.

En av dessa framgångssagor är ”The Devotion of Suspect X” från 2005. Den beskriver ett mordfall som man från början tror är löst. Som läsare tror man sig hela tiden vara steget före utredarna i handlingen, när det i själva verket saknas bitar och detaljer som vänder ut och in på allas perspektiv. Även utredarna styrs mot ett antal ”sanningar” som i själva verket kan vara just sanningar, bara att det inte löser brottet på riktigt. Mördaren planterar dessa ledtrådar som ett sätt att förvilla eller styra utredarna mot en annan ”sanning”.

Upplägget vinklar det moraliska temat och vår underförståelse för det mänskliga psyket på ett intressant sätt. Om ”The Devotion of Suspect X” är en djupdykning i lojalitetsprinciper och mänskliga relationer – förmågan eller känslan av att leva med en stor hemlighet och dess konsekvenser – så bär även hemligheten på en hemlighet, vilket en polis och humanist kanske inte räcker till för att reda ut. Det är därför en av bokens huvudpersoner inte är en detektiv utan en fysiker, vid namn Yukawa (även kallad detektiv Galileo), som hjälper sin vän, detektiv Kusanagi, i utredningen. ”Fysik handlar om att hitta sanningen”, eller som Yukawa säger triumferande i en annan bok: ”Fysik handlar om att hitta den bästa lösningen för mänskligheten”.

Professor Yukawa och detektiv Kusanagi dyker upp i en serie böcker som tar i tur med sin tids olika teman och utvecklingar. Den andra boken, ”Salvation of a Saint” (2008), har ett mer jämställt perspektiv och introducerar en ny kvinnlig detektiv, Utsumi. Den tredje boken, ”A Midsummer’s Equation” (2011), tar avstamp i ett mer ekologiskt tema och expanderar de mänskliga relationerna till ett helt släktträd, där barn och äldre spelar avgörande roller. I denna bok är det snarare Yukawa som har huvudrollen medan Kusanagi och Utsumi får en biroll. En fjärde bok i serien, ”Silent Parade”, väntas ges ut på engelska senare i år.

Författaren Higashino är född och uppvuxen i Osaka och tillskriver Edogawa Ranpo och Seicho Matsumoto som sina största inspirationskällor. Han har tagit den japanska deckartraditionen på stort allvar, varit väldigt produktiv liksom kommersiellt gångbar, och ledde mellan 2009 och 2013 den inflytelserika författargruppen Mystery Writers of Japan. Som renodlad deckarförfattare finns det idag ingen centralfigur såsom Higashino, även om man i Sverige skulle kunna tillskriva Natsuo Kirino (”Fri”, 2007) en sådan roll. Hon finns nämligen, till skillnad från Higashino, översatt till svenska.

Higashino har kallats för ”den japanska Stieg Larsson” och det är lite märkligt att inget bokförlag i Sverige snappat upp detta och försökt slå mynt av epitetet. På danska finns sedan tidigare fyra böcker utgivna, inklusive hela ”Kusanagi-serien”. ”The Devotion of Suspect X” går där under namnet ”Den hengivne hr.X”. Vad man dessutom kan säga om Higashino, som inte kan sägas lika mycket om övriga deckarböcker nedan, är att han passar utmärkt som ljudbok.

Detta avslutar serien med tips på klassiska japanska deckare, från dåtid till nutid. Här är hela listan:

1. Seishi Yokomizo Honjin Murders (1946)

2. Masako TogawaMaster Key (1962)

3. Seicho MatsumotoKvinnan som sålde hästar (1977)

4. Soji ShimadaTokyo Zodiac Murders (1981)

5. Miyuki MiyabeCrossfire (1992)

6. Keigo Higashino – The Devotion of Suspect X (2005)

——————————————————-

Här är några bubblare/författare som inte nämnts i tidigare texter:

Shizuko Natsuki och ”Mordet på Fujiberget” (Wの悲劇) är en klassiker från 1982.

Jiro Akagawa har skrivit två populära deckarserier, om ”Tre systrar undersöker” (三姉妹探偵団) och om katten Holmes (三毛猫ホームズ).

Shin Tendo, vars bok Daiyukai (大誘拐) blev en prisbelönad film, ”Rainbow Kids” (1991).

Paret Yukito Ayatsuji och Fuyumi Ono skriver klassiska Agatha Christie-deckare respektive skräck och fantasy.

Kyotaro Nishimura är berömd för sina många böcker om tåg och terminaler.

Ryu Murakami har sina bästa thrillers på engelska. Det finns en bok på svenska (Oändligt blå) som inte är en deckare.

Kanae Minato skriver psykologiska thrillers som ”Confessions” (告白). Boken blev film 2010 och vann många priser.

Fuminori Nakamura skrev den psykologiska thrillern ”The Thief” (掏摸) som fick mycket beröm internationellt, 2012.

Kaoru Takamura (Lady Joker), Hideo Yokoyama (North Light), Kotaru Isaka (Bullet Train) m.fl. recenserades under 2022. Se Recensioner.