9. En ny chef i OS-staden

橋本 聖子

Hashimoto Seiko

Seiko Hashimoto är en före detta skridskoåkare och tävlingscyklist. Hon har faktiskt deltagit i både vinter-OS och sommar-OS, med ett brons i 1500 meter skridskor från OS i Albertville 1992 högst upp på meritlistan. Dubbla olympier av denna sort är en ganska ovanlig företeelse; statistik från Idrottsforum gör gällande att blott fyra svenskar i historien har deltagit i både vinter- och sommar-OS* – den senaste ska vara Tommy Johansson (Björnquist) som tävlade i både bob och friidrott samma år, vinter-OS i Sarajevo respektive sommar-OS i Los Angeles 1984.

Utöver idrott har Hashimoto även engagerat sig politiskt och sitter sedan 1995 i överhuset av Japans parlament. 2019 tilldelades hon rollen som OS-minister – ett uppdrag som bland annat innefattar uppsikt över OS-kommittén i Tokyo. Chefen för OS-kommittén, Yoshiro Mori (tidigare premiärminister i Japan), avgick dock den 12 februari i år efter att media rapporterat om hans sexistiska uttalanden. Mori antydde på ett möte att taltiden för kvinnliga ledamöter borde begränsas eftersom (det enligt Mori) finns en rivalitet bland kvinnor där alla vill prata lika mycket – därför tar mötet aldrig slut. När kommentaren avslöjades trendade hashtags på Twitter som #森喜朗氏は引退してください (Yoshiro Mori, snälla avgå) och #日本の恥 (Skammen för Japan). Hans efterträdare och ny chef för OS-kommittén blev således Seiko Hashimoto.

Till detta ska sägas att Hashimoto själv har ett förflutet bland skandaler och anklagelser om sexuella trakasserier. 2014 ledde hon den japanska delegationen för vinter-OS i Sochi och hade under en efterfest enligt uppgift försökt tvinga sig på konståkaren Daisuke Takahashi genom att upprepade gånger försökt kyssa honom mot hans vilja. (Takahashi är tidigare OS-bronsmedaljör i konståkning och 22 år yngre än Hashimoto.) Båda parter försökte tona ner händelsen när den briserade i media några månader senare och Hashimoto lyckades undvika ett allvarligare efterspel. Samtidigt har japansk media länge spekulerat i att Takahashi inte vågade anklaga Hashimoto på grund av hennes höga ålder och status (läs mer om s.k. makttrakasserier här).

Vad det avslöjar är en knepig balansgång för OS-kommittén där de vill synas i ett annat ljus och samtidigt dras med gamla problem. Hashimoto representerar dessutom regeringspartiet LDP (Liberaldemokraterna) vilket kritiker menar att en OS-chef inte bör göra, därför har hon nu tillfälligt lämnat partiet. Att en yngre kvinna efterträder en äldre man ska dock inte underskattas som symbolisk betydelse, i synnerhet inte när företrädaren Mori (83 år) förespråkade sin kollega och tidigare chefen för fotbollsförbundet Saburo Kawabuchi (84 år) som möjlig efterträdare. Medelåldern på det japanska överhuset (totalt 245 ledamöter) är 56 år (att jämföra med den svenska riksdagen där medelåldern är 45 år), varav endast 23% är kvinnor (i riksdagen är andelen 46%) där regeringspartiet LDP representeras av bara hälften så många kvinnliga ledamöter som det största oppositionspartiet CDP/SDP (Centraldemokraterna/Socialdemokraterna).

Samtidigt finns för Sverige en viss poäng i att betona att ålder och erfarenhet hänger ihop med den skeva könsbalansen i japansk politik. Skulle man exempelvis räkna bort antalet ledamöter över 60 år från det japanska underhuset (totalt 465 ledamöter) så kan man räkna bort 134 män men bara 8 kvinnor. Det betyder inte nödvändigtvis att politiken blir mer och mer jämställd, men det finns åtminstone utsikter för det i takt med att äldre generationer försvinner. Vad som idag ofta betraktas som en stagnation i japansk ekonomi och politik bör likaledes sättas i ljuset av att Japan i fredstid bara är 76 år gammalt – där den snabba ekonomiska utvecklingen många gånger har skett på bekostnad av viktiga sociala reformer.

Som en kontrast till åldersnormerna visar studier från World Values Survey (ett forskningsprojekt som går att ifrågasätta) att Japan är det land i världen med ”sämst respekt” för äldre över 70 år (Sverige ligger enligt undersökningen på fjärde plats). Det ska inte tolkas som att Japan är de facto ”sämst” på att respektera sina äldre utan handlar mer om hur befolkningen upplever att synen på äldre har förändrats under åren. ”Respekt” i sig kan också tolkas på olika vis; i termer av hänsyn, tolerans eller uppmärksamhet. Ingen utifrån kan se på Japan i verkligheten och tänka att det råder utmärkande brist på respekt mot äldre. Däremot finns säkerligen en hel del undangömt förakt som inte visar sig lika tydligt i offentliga sammanhang. Det lär vara något Konfucius förespråkade: ”Även om du känner dig besvärad, ska du inte visa något agg mot dem.”

I Japan tenderar också äldre att bli särdeles gamla (medellivslängden är 84 år) vilket förstås möjliggör för äldre makthavare att behålla makten ännu längre och i realiteten bli ännu mer av en belastning för krympande yngre generationer. OS-chefen Hashimoto är i skrivande stund bara 56 år – i perfekt paritetet med medelåldern på det överhus hon representerat i mer än ett kvartssekel. Hon har alltså uppskattningsvis 30 år kvar i politiken innan hon blir lika lastgammal och bedagad som hennes skamfilade föregångare Yoshiro Mori.

*Vidare idrottsstatistik gör gällande att den svenske konståkaren Gillis Grafström är en av blott två idrottare i världshistorien som har tagit guld i både vinter-OS och sommar-OS. Det beror på att konståkning och andra vintersporter blev en del av programmet för Sommar-OS 1920. De fyra svenskar som ”deltagit i både vinter- och sommar-OS” avser alltså personer som tävlat i två olika sporter, från 1924 och framåt.