Lupin III: The First

Originaltitel: ルパン三世 THE FIRST Lupin Sansei THE FIRST (2019)

Engelsk titel: Lupin III: The First (2020)

Regissör: Takashi Yamazaki

TMS Entertainment/Marza Animation Planet

En av vinterns mest populära serier på Netflix är det franska kriminaldramat Lupin med Omar Sy i huvudrollen. Sy iklär sig rollen som gentlemannatjuven Arséne Lupin (Assane Diop) – en fiktiv karaktär skapad av Maurice Leblanc i början på 1900-talet. Lupin är en mästare på att förklä sig och hyser vissa drag av detektiven Sherlock Holmes (som faktiskt figurerar en hel del i Leblancs tidiga serier, då under namnet Herlock Sholmes). Antagonisten i sammanhanget heter dock inte Moriarty utan är en kommisarie vid namn Ganimard.

En stor beundrare av Lupin var mangatecknaren ”Monkey Punch” (Kazuhiko Kato) som på 1960-talet skapade en manga vid namn Lupin III (om Arséne Lupins sonson). Lupin III är en karaktär lite närmare James Bond och förutom en kommisarie (Zenigata) syns även en samuraj (Goemon), en revolverman (Jigen) och en ”bondbrud” (Fujiko Mine) i den ursprungliga rollistan. Den sistnämnda karaktären fick en egen anime 2012 (The Woman Called Fujiko Mine) och är lite av en favoritserie hos undertecknad.

Lupin III firar i år 50 år som anime och en jubileumsspecial är planerad till senare i år. Arbetet med den första serien 1971 togs sedermera över av Ghibli-skaparna Hayao Miyazaki och Isao Takahata, varav Miyazaki gjorde sin långfilmsdebut med Lupin 1979 (Slottet i Cagliostro). 40 år senare kom så denna 3D-animerade film som nyligen släpptes i Europa och USA: Lupin III: The First (vilket på svenska ordagrant blir: Lupin den tredje den förste). Slutproduktionen sammanföll olyckligt med att Lupin III:s skapare Monkey Punch tragiskt gick bort samma år, därför är denna film särskilt tillägnad honom.

Lupin III: The First inleds i 1960-talets Paris där Lupin och en rad andra intressenter är på jakt efter en dagbok som förtäljer om en övermäktig skatt. Här stöter han på ”polisen” Laetitia som snabbt blir filmens huvudperson. Hennes bakgrund ger ledtrådar till skatten långt bort i fjärran. I spåren följer även en grupp exil-nazister som vill stjäla dagboken och ge skatten till självaste Adolf Hitler. Ryktet säger nämligen att han fortfarande lever och befinner sig i Sydamerika.

Lupin III: The First är en japansk anime som inte ser ut som en japansk anime, och således borde tilltala en större publik. Den påminner litegrann om Steven Spielbergs 3D-film om Tintins äventyr (Enhörningens hemlighet) och har likt Tintin en förkärlek till skepp, flygplan och kvarglömda skatter. Filmen är heller inte särskilt lång (90 minuter) och kan förmodligen ses lika väl med engelsk dubbning som på japanska. Det är en bitvis smart och rolig film som har sina höjdpunkter, från början till slut.