10. Totoro tar en paus i skogen

トトロ

Totoro

Totoro sägs bo inne i den här skogen. Den ligger i Tokorozawa väster om Tokyo och kallas just för ”Totoros skog” (トトロの森). Häromkring kan man även besöka ett mindre tempel och ett större hus (Kurosuke’s house) där en Totoro-figur i naturlig storlek brukar vistas (i dagsläget stängt på grund av coronarestriktioner). Den som tar tåget till Tokorozawa kan istället se en skymt av Totoro i en bambudunge intill rälsen. På tågstationen hörs, istället för en vanlig tågmelodi, en jingel från ”Min granne Totoro” (1988) när dörrarna till tågen stängs. Själva skogen ligger västerut, sträcker sig över en kulle och angränsar till Sayamasjön med utsikt över Fujiberget, och har alltså utgjort modellen för den by där filmen utspelar sig.

”Om jag inte hade bott i Tokorozawa hade Totoro aldrig blivit till” har skaparen Hayao Miyazaki berättat för sin kollega och tillika producent för Studio Ghibli, Toshio Suzuki. Det var nämligen här, mellan skogarna i Sayama och tågstationen i Shin-Akitsu, som han som barn fick känslan av att något lurade i bergen. Till en början hade Totoro inget namn, utan gick under titeln ”Min granne spöket”. På en regnig busshållplats hade Miyazaki stått en kväll och väntat på sin pappa när varelsen Totoro uppenbarade sig för honom för första gången. Skissen för denna paraplyscen skulle senare bli en av filmens mest klassiska scener.

Miyazaki fyllde nyligen 80 år. Han skulle egentligen gått i pension med filmen ”Det blåser upp en vind” (2013), men ångrade sig och jobbar nu på en till, ”How do you live?” (君たちはどう生きるか). Arbetet inleddes 2016 och förväntas få biopremiär i Japan 2023. Den ursprungliga planen att färdigställa filmen i samband med OS avfärdades ganska omgående. Drygt 60 animatörer jobbar med filmen, ändå har de knappt kommit halvvägs. Miyazaki berättar att han som ung kunde producera över tio minuter animation i månaden, idag blir det bara en minut i månaden. Allt ska nämligen ritas för hand, dessutom på fler bildrutor än tidigare, och då får det ta den tid det tar.

*Boken ovan tillhör Henri Farman café i Koku-koen.