Lady Joker

Originaltitel: レディ・ジョーカー Lady Joker (1997)

Engelsk titel: Lady Joker (2021)

Författare: Kaoru Takamura (övers. Allison Markin Powell)

Soho Crime (600 sidor)

Lady Joker har funnits på tapeten i många år. Författaren Kaoru Takamura skrev boken 1997, varpå den 2004 blev film i regi av Hideyuki Hirayama. 2013 blev den TV-serie och 2021 kom boken på engelska. Boken är så omfattande att den släpps i två volymer – den andra volymen släpps nu i oktober.

Boken är inspirerad av en sann historia, nämligen det omtalade kidnappning- och utpressningsdramat som drabbade de båda konfektyrbolagen Glico och Morinaga mellan 1984 och 1985. Mer om det kan man läsa här. I Lady Joker handlar det istället om ölproducenten Hinode och apotekaren Seizo Monoi, samt en grupp män som träffas på en travbana.

Varför det verkliga kidnappningsdramat (som förblev olöst i Japan) intresserat författare som Takamura kan bero på att gärningsmannen (eller gärningsmännen) refererade till sig själv som ”Monstret med 21 ansikten”, taget från en detektivroman skriven av Edogawa Ranpo. I Lady Joker får man följa flera karaktärer som kan tänkas utgöra detta ”monster”. Boken är en lång och initierad studie i olika affärsverksamheter och dess varierade knipor, eller vad författaren Yoko Ogawa (De förlorade minnenas ö) beskriver som ”hur de på felmarginalen i samhället kan uppslukas av mörkret i deras egna hjärtan”.

Takamura har sedan 90-talet fortsatt att skriva verk baserade på verkligheten. Tsuchi no ki (”Rapporter från jorden”) handlar om en ensam och plågad bonde efter jordbävningen och tsunamin vid Tohoku 2011. Rent traditionellt är Takamura dock en mysterieförfattare, i stil med Hideo Yokoyama (North Light). Det återstår att se vad volym två i Lady Joker utvecklar sig till, men efter 600 sidor av första volymen kan man också längta till att se upplösningen på film.