North Light

Originaltitel: ノースライト noosu raito (2020)

Engelsk titel: North Light (2020)

Regissör: Sumio Omori

TV-serie (NHK)

Hideo Yokoyama heter en av Japans stora mysterieförfattare. Hans internationellt sett mest kända bok heter 64 som även finns i svensk översättning. Den senaste boken att toppa listorna i Japan är North Light som gavs ut 2019. Tanken var att en engelsk översättning skulle komma nu i höst, men boken har skjutits på framtiden till nästa år.

I väntan på det kan man titta på denna miniserie i två delar, 2 x 90 minuter. I huvudrollen syns Hidetoshi Nishijima som året efter North Light skulle spela huvudrollen i Oscarsvinnaren Drive My Car. I denna serie sitter han inte i baksätet på en Saab utan kör en egen bil, på vägar mellan storstaden och den japanska landsbygden.

Nishijima spelar en arkitekt som har ritat ett hus åt en familj som bara månader efter att de flyttat in lämnar huset öde, med bara en pinnstol kvar som enda möbel. Stolen, som pekar åt ett fönster med utsikt åt ”norra ljuset”, visar sig vara designad av Bruno Taut, en tysk arkitekt som på 1930-talet flydde till Japan för att undvika nazismen. Mysteriet med stolen avslöjar en historia om både Taut och Nishijima, och varför de båda arkitekterna var av intresse för de nyinflyttade – som senare alltså övergav huset.

Att miniserien är baserad på en bok märks ganska tydligt, och det är verkligen historien som bär serien framåt. Public Service-kanalen NHK sänder ett par så kallade ”lördagsdramaserier” varje år, och några går ut till NHK World som är den internationella kanalen man ibland finner på ett hotellrum lite varstans i världen. Det finns alltså möjlighet att se North Light med engelska undertexter, eller så kan man välja att vänta på boken.

En reaktion på ”North Light

Kommentarer är stängda.