79. Alltid redo

ピーポくん

Pipo-kun

Pipo-kun fyller 25 år i år. Den Bamse-liknande figuren har varit maskot för polisen i Tokyo sedan 1987. Den har stora mus-liknande öron och en antenn till mössa som gör den alert på trubbel i huvudstaden. Men handgripligen har den nog aldrig tvingats rycka in.

Tokyo innerstad huserar ungefär närmare 14 miljoner människor, men brottsligheten är låg. Det betyder dock inte att polisen är osynlig eller fri från insatser. Runtom i staden, utanför tågstationer eller i ett kvartershörn, finns en koban (polisbox) med en eller eller två uniformklädda poliser redo att serva befolkningen.

I den mån polisen tvingas rycka in på allvar krävs alltså en mjukare approach inför de uppdrag som ska utföras, mellan icke-våld och plötsligt ingripande. Där kan maskotar som Pipo-kun spela en roll, då den mildrar omständigheterna runt en brottsplats eller upprustning.

Polis och mjukisdjur går hand i hand. Här ser vi Piff och Puff i en så kallad koban utanför Mitaka tågstation. (Bilden är från 2017)

Pipo-kun är bara en av landets 47 prefektuella polismaskotar. Varje prefektur har en maskot som frontar polisens arbete, ofta i form av ett djur i relation till prefekturens natur eller historia. Den japanska försvarsmakten har i sin tur använt sig av seriefigurer som Prince Pickles (i bild) och Miss Parsley, ett sätt att göra Knasen över nationens självförsvarsstyrkor.

Givetvis kan det söta och oskyldiga även fungera som en skenmanöver. Att brottsligheten är låg ger inte nödvändigtvis några mildrande straff för de brott som verkligen försigås. Utdragna häktningsförhandlingar och diskriminerande utfall förekommer, därutöver långa och i många fall förödmjukande fängelsestraff. En utomstående ser kanske det oskyldiga i Japan som en möjlighet att äventyra den, men det är snarare en uppmaning till att rätta sig i leden. För man vill inte tappa i respekt eller anseende, eller göra Pipo-kun besviken.

Pipo-kun firar sin födelsedag den 17 april. Nedan ses han med medlemmar ur USA:s flygvapen på flygbasen i Yokota utanför Tokyo. Bilden är från ifjol. (Public domain)

Mer om yuru-kyara (maskotar) kan man läsa här.