Koreaspecial

Med anledning av Yu Miri och lite annat följer nedan en Koreaspecial i litteraturens tecken – med reservation för att många i Sverige har bättre insyn, språkligt eller själsligt, i koreanska böcker på svenska.

Our Happy Time

Gong Ji-young (övers. Sora Kim-Russell)

Atria Books (2014)

Den här boken finns förvisso inte på svenska, men det är inte otänkbart att den blir översatt så småningom. Det är en bitvis kylig, i stunder kraftfull, berättelse, om en kvinna som hittar ny mening med livet genom att besöka ett fängelse för dödsdömda. Där möter hon en man dömd för mord, och tillsammans utbyter de plågor och erfarenheter med varandra.

Gong Ji-young är en samhällsengagerad författare som skriver mycket om sociala missförhållanden och kvinnoöden. Samtidigt är det vardagsbeskrivningarna och känslan av att vara i Sydkorea som engagerar mycket med denna bok. Att bara vara, även i en så kall och karg plats som ett fängelse, har ett värde och en upplevelse. En trivsam bok, det allvarliga temat till trots.

Den vita boken

Han Kang (övers. Anders Karlsson/Okkyoung Park)

Natur & Kultur (2019)

Vegetarianen av Han Kang är en välkänd bok på svenska, och väl värd sin uppmärksamhet. Den har ett vackert språk och svärmisk natur, mellan att den också provocerar och utmattar. Levande och döda är en annan bok med starkt, historisk tema (Kwangju-massakern 1980). Men favoriten är ändå Den vita boken.

Temat för denna bok är vitt. Platsen är ett snötäckt Warzawa. Färgerna är vita och allt handlar om det som är vitt. Det gör att man gillar boken redan från början. Det spelar ingen roll vart boken tar vägen, för det går alltid att knyta an till det vita. Det är, så att säga, den röda tråden. Så man behöver inte fundera så mycket över hur det hänger ihop, utan bara sjunka in i det som finns.

denna sida av Vi Läser kan man läsa om Patrik Lundbergs möte med Han Kang. Där berättar hon om sin kärlek till Yi Sang, vars bok The Wings man kan läsa en recension av här.

Ta hand om min mor

Kyung-Sook Shin (övers. Molle Kanmert Sjölander)

Norsteds (2012)

Precis som Den vita boken vill man ibland läsa en bok som man tycker om redan från början. Givetvis kan man bli besviken ändå, men ofta kan läsupplevelsen gynnas av att man helt enkelt har bestämt sig för att tycka om boken. Läsandet får ett driv som det kanske annars inte skulle ha fått. Titeln på denna bok, Ta hand om min mor, ger ett sådant driv.

Här försvinner en mor och hennes familj letar efter henne. Det sker såklart med många tillbakablickar och minnen, men man får även ta del av livet i Seoul och vardagens bestyr. Undertecknad föredrar den nutida berättelsen, framför historiska berättelser som exempelvis Pachinko av Min Jin Lee eller Beasts of a Little Land av Juhea Kim. Båda utspelar sig i 1910-talets Sydkorea, då Japan styrde landet.

Vill man läsa mer om japaner med koreanskt ursprung (zainichi-koreaner) kan man med fördel bekanta sig med Yu Miri.