The Deer King

Originaltitel: 鹿の王 ユナと約束の旅 Shika no Ou – Yuna to Yakusoku no Tabi (2022)

Internationell titel: The Deer King

Regissör: Masashi Ando & Masayuki Miyaji

Production I.G.

Många gånger har man sett en påa för denna film, Shika no Ou – Yuna to Yakusoku no Tabi – en animerad långfilm baserad på en manga av Naoko Uehashi, regisserad av Masashi Ando och Masayuki Miyaji. De båda gör här sin regidebut, men har tidigare haft flera inflytelserika roller i olika Ghibli-filmer (Spirited Away m.fl.), liksom Ando har samarbetat med Satoshi Kon (Paprika) och Makoto Shinkai (Your Name).

Filmen skulle haft premiär redan 2020, men sköts fram till 2021, för att sedan skjutas fram till 2022 på grund av pandemin. Märkvärdigt är det också att filmens tema kretsar kring ett virus. Det sprids via vargar och kan döda den som blir biten. Det härskande riket Zol har anlitat en läkare som försöker hitta en kur mot smittan. Han behandlar de sjuka genom att dra sin scarf över munnen.

En tredjedel in i filmen börjar man sakteliga lämna alla kopplingar till verkligheten. Hjälten Van och hans ”dotter” Yuna har flytt fångenskap och isolering för att ta sig till landet, en grön och gemytlig miljö bland bybor och rådjur. Det är Van som är själva ”rådjurskungen”, och en nyckel i konflikten mellan riket och vargarna.

Styrkan med filmen är såklart animationen. Framförallt i riket Zol ser man mycket fantasi- och detaljrikedom, men även i skogarna och byarna ägnas mycket hjärta. På ytan förs tankarna till Prinsessan Mononoke, men Ghibli har en annan akustik och lämnar ett annat eftertryck med Joe Hisaishis musik. Någonstans saknas det lilla extra med denna film, eller kanske bara en djupare berättelse.

Filmen gick alltså upp på bio i Japan nu i februari. Även omvärlden väntas snart få ta del av ”The Deer King”, i alla fall med engelska undertexter. Filmen har som bekant varit färdig under ganska lång tid.