57. She’s got the book

YOASOBI

Ayase & Ikura

Lilas Ikuta föddes i Chicago den 25 september 2000. Tre år senare flyttade hon med familjen till Japan. Hon intresserade sig tidigt för musik och syntes som 15-åring som finalist i flera talangtävlingar. 2019 hade hon gjort sig känd som ”Ikura” och fick mot slutet av året ihop ett samarbete med producenten Ayase. Tillsammans skapade de duon YOASOBI (på svenska: NATTLIV).

About HATSUNE MIKU | CRYPTON FUTURE MEDIA
Ayase gjorde sig känd inom Vocaloid – ett datorprogram. Den första och främsta Vocaloiden torde vara Hatsune Miku ovan.

Tanken med YOASOBI var att skapa musik baserade på kortnoveller uppladdade på Monogatary.com – en hemsida som drivs av Sony Music Entertainment. Själva novellen kommer alltså före låten; Ikura och Ayase skapar sedan sång, musik och video till den. Antalet visningar på duons egen YouTube-sida överskred redan i början på 2020 flera miljoner, och duons musik har även växt sig stor via TikTok. Flera låtar hörs i reklamfilmer och animeserier, och YOASOBI:s musik är idag något av det mest spelade i Japan på senare år.

YOASOBI inledde året 2021 med THE BOOK – deras debutalbum. Den peakade direkt som nummer två på albumlistorna Oricon respektive Billboard bakom idolgruppen SixTones. Därefter har den legat kvar i topp på den japanska Billboardlistan i snart 50 veckor. I princip varenda låt på THE BOOK är en hitsingel, därav dess kontinuerliga popularitet. Främsta singeln torde vara ”Yoru ni Kakeru” som i fjol prisades av många som Årets låt, däribland på den japanska MTV-galan. Den släppte senare i somras på engelska (”Into the Night”). Originalversionen med engelska undertexter känns dock mer lämpligt för en förstagångslyssnare, även fast YouTube har försatt den med åldersgräns.

I höstas släppte duon en ny singel, 大正浪漫, vilket kan översättas till ”Taisho-romantik”. Låten är baserad på en novell som handlar om ett möte mellan en pojke från nuvarande Reiwa-perioden (2019-) och en flicka från tidigare Taisho-perioden (1912-1926).

Det har flörtats ganska mycket med Taisho-eran inom musik och anime på senare tid. Det mesta uppenbara är animeserien Kimetsu no Yaiba där artisten LiSA firat stora framgångar (en artist som Ayase tidigare samarbetat med). Mötet mellan japanska traditioner och västerländska nymodigheter under Taisho-perioden skapar stora variationer på både mode och idéer. Det finns dessutom ett visst lager av mörker och sjukdom förenat med Taisho, vilket kan vara ett nödvändigt djup i kombination med den fart och färg som populärkulturen ofta flyr verkligheten.

En annan kombo som förenar Taisho med nutid är kriser och kawaii. Rötter till kawaii (det japanska modeordet för ”gullighet” som gått på export via exempelvis Hello Kitty) kan spåras till tidigt 1900-tal och Yumeji Takehisa (1884-1934) – en poet och konstnär som främst målade vackra kvinnor (bijin) enligt japanskt snitt (Nihonga). Han kombinerade dock sitt måleri med inslag av västerländsk Art Nouveau och Jugendstil. I par med att kvinnorna bar traditionella japanska kläder (kimono) kom konstformen att kallas för ”Taisho-romantik”. Takehisa, som även var framträdande inom grafisk design, plockade sedan små detaljer från målningarna (blommor, frukter, paraplyer m.m.) och sålde dem som frimärken och vykort. Kunderna var i mångt och mycket unga kvinnor, som i sin tur kom att skapa sin egen business runt detta kawaii.

Det talas idag om att popkulturen är ”död” och att saker som musik bara fyller en dekorativ roll i större produktioner nuförtiden, men ursprunget till kawaii vittnar om att så länge varit fallet. Åtminstone i Japan. Landet är som ett rusande släptåg av traditioner, och allt som är nytt hänger ofta ihop med det som varit. Eftersom Japan aldrig haft någon riktig välfärd finns inte heller samma känsla av att något håller på att gå förlorat när något ”säljer” sig. Kapitalismen inom nöjesvärlden kan inte ses som något annat än en förutsättning eftersom man inte känner till något annat. Således vilar kulturen på sin egen kultur, och inte på en politisk struktur. Man kan säga att japansk kultur förändras hela tiden, men egentligen inte alls. Därför syns inte samma friktion mellan det som är ”indie” och det som är kommersiellt.

Musikvideos och samarbeten har alltid varit viktigt för YOASOBI. En annan låt av duon är ”Kaibutsu” (Monster) som blev signaturmelodi för andra säsongen av populära animeserien Beastars. I somras samarbetade de med klädeskedjan Uniqlo som sålde T-shirtar med motiv från deras låtar. Innan året tog slut hann de också med att släppa ett nytt album, THE BOOK 2. Albumet finns nu på Spotify och kommer säkerligen att toppa några listor även 2022.

***

Topp 10 de mest spelade artisterna i Japan just nu (per den 8 december 2021). Listan baseras på sammanställning av singellistor och albumlistor, enligt Billboard Japan. Siffror inom parentes anger förra veckans placering.

1. YOASOBI (2)

2. BTS (3)

3. Snow Man (34)

4. Yuuri (4)

5. back number (5)

6. Official HIGE DANdism (6)

7. NiziU (1)

8. HKT48 (-)

9. Aimyon (8)

10. LiSA (7)

Bäst på listan kan vara Aimyon. Hon slog igenom brett 2018 med superhiten Marigold. Här är en ny video i duett med Wonderful Boys.