56. Från Zozo till månen

前澤 友作

Maezawa Yūsaku

Yusaku Maezawa ämnar att bli den första rymdturisten att resa runt månen. Färden är planerad till 2023 och ska gå med Spacex. Om förberedelser och annat berättar förstås Maezawa bäst själv, via sina Twitterkonton @yousuckmz (engelska) och @yousuck2020 (japanska/officiell).

Att det just blev Maezawa som får åka till månen är förstås ingen slump. Han är dels väldigt rik, och har liksom rymdturisten Jeff Bezos byggt sin framgång på näthandel. Amazons grundare Bezos liksom Spacex grundare Elon Musk tillhör världens rikaste män. Den konst- och modeintresserade Maezawa är grundare av Start Today och Zozotown, Japans största klädbutik online.

Zozotown syns mycket bland reklam i mobilen. Man säljer i huvudsak kläder, därutöver smink, inredningsartiklar och hobbyprylar.

Med tankarna på rymden lämnade Maezawa sina företag 2019. Han sålde huvuddelen av Zozotown till mobiljätten SoftBank, och en tredjedel av sina personliga tillgångar till Yahoo Japan. I princip har han alltså överlämnat sin business till en annan miljardär i japanskt företagande, nämligen Masayoshi Son (Japans tredje rikaste man, enligt Forbes). Son är grundare av Softbank och äger även en stor del av Yahoo, som i Japan inte bara är en mejlkorg utan även en omfattande nyhetssajt. Yahoo! Japan är landets mest besökta webbplats och näst största sökmotor efter Google. Förutom Zozotown har man även parat ihop sig med flera resebolag, restaurangkedjor och inte minst chattappen LINE. Alla i Japan använder LINE, och många använder även tjänsten PayPay för betalning via mobilen, även det ägt av SoftBank och Yahoo (genom förvaltningsbolaget Z Holdings).

Son, som är bördig från Sydkorea, är en av fyra söner i en stor familj, är själv gift och har två barn. Maezawa däremot är frånskild och lever ensam. Han tycks mer av en äventyrare och sökare, ganska otypisk för de traditionella strukturer som råder i den japanska ekonomin. Hans företagande går gärna hand i hand med hans egna privata intressen. Som barn spelade han trummor i ett band, reste därefter till USA och började samla på CD-skivor, som han sedan sålde vidare i hemlandet Japan.

Möjligen har Maezawa blivit lite ensam på äldre dar. 45-åringen vill nämligen inte längre resa ensam runt månen, utan erbjuder åtta andra resenärer att följa med honom på Spacex. Till en början var tanken att alla åtta skulle vara konstintresserade, likt han själv, men nu är ”alla” välkomna att anmäla sitt intresse. Idag, den 8 december, inledde Maezawa en tolv dagar lång träningsresa från en rymdbas i Kazakstan. Resan går att följa på hans YouTube-kanal tillsammans med hans assistent, Yozo Hirano, samt den ryske kosmonauten Alexander Misurkin.

Bilderna är från @yousuck2020