40. En karriär med flera början och slut

豊島 英

Toyoshima Akira

Akira Toyoshima gör just nu sitt tredje Paralympics med det japanska landslaget i rullstolsbasket. I London 2012 och Rio 2016 slutade laget på en niondeplats, men lagkaptenen har förhoppningar om att detta år ska bli det bästa. Idag, den 1 september, spelar man kvartsfinal mot Australien och är således redan bland de åtta bästa. Samtidigt pekar mycket på att trotjänaren gör sin sista turnering – en turnering som liksom hans egen karriär inte alltid varit självklar.

Toyoshima föddes 1989 i staden Iwaki i prefekturen Fukushima och arbetade 2011 på prefekturens kärnkraftsverk som en del av redovisningsteamet. Han bodde då i Futaba, 5 km från kärnkraftverket och mer än 10 mil från Sendai där han spelade basket i förberedelse inför Paralympics i London. När jordbävningen slog till den 11 mars (klockan 14:46) flydde han till evakueringscentret och kunde därifrån inte återvända hem till sin bostad. Allt inom en radie av 20 km från kärnkraftverket fick man nämligen inte längre vistas i. Toyoshima fick sedermera återvända hem till födelsestaden Iwaki, 5 mil söderut.

Traumat efter kärnkraftsolyckan fick Toyoshima att tappa lusten för basket. Han fick ny arbetsplats i staden Mito i prefekturen Ibaraki, ytterligare 10 mil söderut sett från baskethallen i Sendai. ”Jag ville delta i Paralympics, men ändå, givet läget och förutsättningarna tvekade jag om det var möjligt”, säger han i en intervju från i våras, 10 år efter olyckan. Vad som fick Toyoshima att ändra sig var fotbollsspelaren Aya Sayeshima. Hon liksom Toyoshima arbetade på kärnkraftverket i Fukushima 2011, men skulle redan samma år återhämta sig och delta i Fotbolls-VM i Tyskland. Hon spelade varenda match under mästerskapet, där Japan vann guld efter finalseger mot USA.

Japansk nationalsång inför matchen mot Colombia, den 26 augusti 2021.

Inspirerad av Sayeshima bytte Toyoshima jobb och flyttade till Sendai där han återupptog satsningen på rullstolsbasket. Han blev sedermera lagkapten för både herrlandslaget och klubblaget Miyagi MAX, och fick utöver det arbete på sportkanalen WOWOW (som sedan tidigare sponsrade laget). Prefekturer som Miyagi och Fukushima fick i flera år efter jordbävningen och tsunamin 2011 symbolisera det man kallade för ”Recovery Games” (Återhämtningsspelen) istället för ”Tokyo Games” (Tokyo-OS). Givet världsläget och coronapandemin har det varit svårt för städerna att hysa liv i denna symbolik. Snarare har det fått skyla sitt budskap för att inte sända fel signaler under en för många skör och svår tid.

Olyckor och katastrofer följer Japan som vagnar på ett lok, och det har varit svårt för idrottare som Toyoshima att finna tajming för att visa sin kämpaglädje och vilja att segra. Inför (och även under) OS fanns en otrolig ambivalens, känslor av olust i paritet med sportsliga framgångar, världsrekord och barnfamiljer på semester samlade framför TV:n. Detta Paralympics säger något mera annorlunda, då intresset är mindre påtagligt och bevakningen mer fokuserad, och möjligen att det väger över till lustens fördel. Därtill symboliserar para-idrottarna själva en slags orättvisa, och alla kan se vilka motgångar de genomlidit för att delta.

Kontrasten mellan lycka och olycka är således inte uppenbar. Inte heller kontrasten mellan rik och fattig, klass och ekonomi, stjärnor och vanligt folk. I ett OS upplevdes nog folkligheten mestadels bara i den egna nationen, men i ett Paralympics kan den förstås mera internationellt. Oroskänslan vad gäller pandemin i kombination med stora idrottsevenemang är nog för många inte väck, men sticker i ögonen gör det kanske inte längre.

Jun Komatani, som har designat bilden på Akira Toyoshima, finns att följa på Instagram @esora_design1620

En reaktion på ”40. En karriär med flera början och slut

Kommentarer är stängda.