41. Vad hon pratar om när hon pratar om löpning

西島 美保子

Nishijima Mihoko

Mihoko Nishijima föddes 1955 i prefekturen Fukui, vid kusten mot Japanska havet (eller Östhavet). År 2000 började hon tävla i maraton och har ett rekord på 3 timmar 11 minuter och 33 sekunder från 2003. Långt senare fick hon chans att delta i världsmästerskapen i London 2015. Hon komma där femma i loppet och fick således delta i Paralympics i Rio året efter. Paralympics var en besvikelse för Nishijimas del (hon tvingades avbryta loppet), men hon har sedan dess haft siktet inställt på nästa, som går av stapeln söndagen den 5 september.

Nishijima är alltså 66 år. Hon har nedsatt syn på båda ögonen och springer med en löparguide intill sig. Det gäller även hennes landsmaninna, världsrekordhållaren Misato Michishita (44 år), som vann silver i Paralympics 2016 och torde vara en av storfavoriterna inför årets maratonlopp. Faktum är att Japan har särdeles många framgångsrika para-maratonlöpare, både på dam- och herrsidan. Bland dessa kan nämnas Shinya Wada som har flera guldmedaljer och nationella rekord på långa distanser.

Föga förvånande är Nishijima är äldst av Japans cirka 250 paralympier som just nu tävlar i Tokyo med omnejd. Yngst är simmaren Miyuki Yamada, 14 år. Maratonloppet hålls i Tokyo, till skillnad från i OS då det hölls i Sapporo. Anledningen beror på vädret. I dagsläget är temperaturen i huvudstaden nere på 20-25 grader vilket torde vara mer fördelaktigt för löparna (där det även finns en klass för rullstolsåkare, T54). Smittspridningen är också nere på lägre nivåer än tidigare och nära hälften av den japanska befolkningen (cirka 60% av den vuxna) är nu fullvaccinerade. Till dessa hör förstås Mihoko Nishijima och hennes make, Toru.

Det var maken som fick Mihoko att börja springa maraton runt millennieskiftet. Namnet Toru får en osökt att tänka på Haruki Murakamis böcker (finns som karaktär i alltifrån Norwegian Wood till Fågeln som vrider upp världen), också författare till boken ”Vad jag pratar om när jag pratar om löpning”. Murakami är en erkänt flitig maratonlöpare och har deltagit i ett flertal maraton och ultramaraton sedan 80-talet. ”Smärtan är oundviklig, men lidandet är valfritt” är ett citat från boken att ta med sig och begrunda när pandemin och sommarspelen nu närmar sig sin slutsträcka.