39. En invigning med känsla

デコトラ

Dekotora

Dekotora är en förkortning av de engelska orden Decoration (デコレーション) och Truck (トラック). Det handlar alltså om utsmyckade lastbilar – i guld, silver, färger och neon. Man kan tänka på art déco ihop med Transformers (i Japan hämtas inspiration istället från robotserien Gundam), medan tora (som på japanska betyder tiger) ger en idé om vilka slags mönster som kan synas på trailern.

Invigningen av Paralympics var bitvis ganska rolig. Här kändes det mer som att saker och ting fick vara enligt manus och inte dränerat på allt liv och kreativitet som under OS-ceremonin. Budgeten och allvaret var mindre, och således bättre. Bäst var inslaget med gitarristen Tomoyasu Hotei (som av en slump fick en krönika tillägnad sig för några veckor sedan). NHK har ett kortare klipp från showen på YouTube. Det var nog det bästa Tokyo kunde bjuda på vad gäller underhållningsvärde från dessa sommarspel.

Japanska Twitter lyste upp på ett sällan skådat vis när decotruckarna körde in på stadion. ”Detta är japansk kultur!” (まさに日本文化!) skrev flera. ”Varför gjorde man inte såhär under OS-invigningen?” frågade sig någon. Det har förstås sina pandemiska skäl (rättmätiga sådana). 80 000 journalister, funktionärer och delegater från hela världen deltog under OS. I Paralympics är det knappt en åttondel. Paralympierna själva är nära hälften så många. I detta finns förstås en större lust hos alla som deltar – arrangörerna inkluderade – och det återspeglades i invigningens konstnärliga uttryck. Det var rogivande, färgsprakande och inte fullt ut begripligt. Precis som japansk kultur ska vara. Ett annat år, och med publik, hade det varit en fullpoängare.

Trendade på Twitter gjorde också #タケコプター (Takecopter). Det är namnet på den propeller som robotkatten Doraemon (i bild i ljusblått) har på huvudet när han flyger (Take är japanska för bambu, uttalas som det stavas, medan copter är en förkortning av engelskans Helicopter). Propellen syntes också som huvudbonad på de minst sagt snurriga assistenter (i bild i vitt och lila) som välkomnade in paralympierna på stadion under invigningsceremonin.

Men var det verkligen en Takecopter? Kommentatorerna på public service-kanalen NHK tyckte inte det, utan kallade det för ”en propeller på kepsen”. Det fick många på sociala medier att gå i taket. ”Hallå! Det är väl en Takecopter!?” (タケコプターじゃん). Andra var mer konfunderande. ”Men….. det är väl en Takecopter???” (タケコプター…だよね???) I vanlig media ställde man sig därför frågan: Var det verkligen en Takecopter?

Svaret? Nja, enligt nyhetssajten Yahoo! var det inte det. Snurran på huvudet skulle enligt arrangörerna istället symbolisera ”vind” och ”flygplats”, likt flygtemat för ceremonin i övrigt. I samma Yahoo!-artikel längre ner kan man också se en opinionsmätning som visar hur läsarna tyckte att invigningsceremonin var som helhet (”Takecoptern” inkluderad). 64.5% gav ceremonin 10 av 10 poäng (42,146 röster, per den 25 augusti 2021). Så bra siffror fick aldrig OS, varken före eller efter.