31. Musik för miljoner

布袋 寅泰

Hotei Tomoyasu

Tomoyasu Hotei gör musik som förmodligen alla någon gång har hört. Hans instrumentella låt ”Battle Without Honor or Humanity” spelas nästan överallt, i alla möjliga (främst idrottsliga) sammanhang. Den hördes för första gången år 2000 i detta klipp:

Klippet är från filmen New Battles Without Honor or Humanity (新・仁義なき戦い), en film av Junji Sakamoto där Tomoyasu Hotei står för både musiken och spelar en av huvudrollerna (tar sig ut till höger och viker sedan inåt mitten i klippet ovan). Filmen från 2000 är en remake från en serie filmer som gjorde mellan 1973 och 1976, de flesta i regi av Kinji Fukasaku och med Bunta Sugawara i huvudrollen. Den första filmen i serien, Battles Without Honor and Humanity (仁義なき戦い), är en film med oerhörd intensitet och satte tonen för en ny våg moderna yakuza-filmer i Japan. Den utmärkte sig också i hemlandet för sitt fokus på efterkrigstidens Hiroshima och den säregna dialekten, Chugoku, typisk för regionen.

Hotei växte upp i Gunma-prefekturen, nordväst om Tokyo, och bildade där rockbandet Boøwy, 1981. Som gitarrist inspirerades han tidigt av Marc Bolan från T. Rex. Ur glamrocken föddes också David Bowie, vars svåruttalade efternamn har gett namn åt bandet. 1996 slöts en cirkel när Hotei i duett med Bowie spelade ”All the Young Dudes” på den berömda konsertscenen Budokan i Tokyo (för närvarande hem åt Judo och Karate under OS). Samma år uppträdde han även under avslutningsceremonin för OS i Atlanta, 1996.

Hotei menar själv att han och Boøwy gick i bräschen för den japanska musikstilen visual kei ( ヴィジュアル系). Till vardags brukar man annars tillskriva rockbandet X Japan som pionjärer inom genren, därefter band som L’Arc-en-Ciel eller Dir en grey. Även fast visual key är en specifik musikstil (fokuserad på rockmusik, hårspray och hårt sminkade artister) kan man se dess inspiration och inflytande över en stor del av den japanska kulturen. Kabuki- och Noh-artister kan sägas vara sin tids ”glamrockare”, och den lika delar hårda som feminina looken kan tänkas förklara varför stjärnor som Johnny Depp (Jack Sparrow) och Lady Gaga blir särskilt stora just i Japan.

Tomoyasu Hotei är kanske mest känd i väst genom Quention Tarantino och Kill Bill. Där återanvänds musiken från New Battles Without Honor or Humanity och har sedan dess blivit synonym med ”uppladdningsmusik” inför en fajt eller event. Hotei bor idag i London, samarbetade nyligen med Iggy Pop och fortsätter att spela musik inspirerad från 70-talets glam- och glansdagar. Hans musik har i sin tur inspirerat andra och låtar av Boøwy blir gärna covers, inte minst ”Marionette” (マリオネット), här nedan i version av streetpianoartisten och YouTube-sensationen Harami.

Klippet är från 2019. Harami har idag miljontals visningar på YouTube och hon uppträder fortfarande (med munskydd) runt tågstationerna i Tokyo.

Bilden på Hotei är tagen av Oecherbaer, CC BY-SA 4.0

En reaktion på ”31. Musik för miljoner

Kommentarer är stängda.