38. Störst och bäst på tennis

国枝 慎吾

Kunieda Shingo

Shingo Kunieda är utan tvivel den främste rullstolstennisspelaren genom alla tider. Hans framgångar saknar egentligen motstycke. I skrivande stund har han 24 Grand Slams i singel (lika många som tennislegendaren Margaret Court) och 21 Grand Slams i dubbel. Vad han saknar är dock möjligen en singelvinst i Wimbledon där han olikt Roger Federer eller Björn Borg inte tycks trivas lika bra.

Kunieda växte upp i Chiba, öster om Tokyo, där även företaget Ox Engineering har sitt säte. Ox Engineering utvecklar rullstolar speciellt anpassade för para-idrottare och säljer således rullstolar över hela världen. I prefekturen Chiba ligger också Reitaku universitetet där Kunieda både studerat och numera jobbar. 37 år gammal väntar snart en karriär bortom den aktiva toppidrotten, även fast det finns andra rullstolstennisspelare, likt Stéphane Houdet, som passerat 50 men fortsätter tävla i de stora mästerskapen.

I Paralympics har Kunieda tre guldmedaljer (två i singel och en i dubbel). I senaste Paralympics 2016 blev han dock utan medalj och ska inte nödvändigtvis räknas som ett självklart guldhopp i år. Vad gäller de stora medaljhoppen för Japans del kan nämnas medaljörerna från tidigare Paralympics: maratonlöparen Misato Michishita och judoatleterna Makoto Hirose och Satoshi Fujimoto. En vag förhoppning är att hemmanationen ska slå sitt tidigare medaljrekord från Aten 2004. Där tog man hela 53 medaljer varav 17 guld. Även Paralympics i Seoul 1988 var en framgång för Japan (46 medaljer varav 17 guld). I Rio 2016 tog man dock inte en enda guldmedalj – förmodligen nationens sämsta insats sedan sommarspelen för para-idrottare inleddes.

Japan debuterade lämpligt nog i paralympiska sammanhang 1964 i Tokyo. Det första Paralympics hölls fyra år tidigare i Rom. Tokyo blir således den första staden att arrangera Paralympics två gånger. Över 250 paralympier från Japan deltar i spelen (fler än någonsin), varav fler än hälften är debutanter. Lagkapten för truppen blev föga förvånande Shingo Kunieda. Han är långtifrån äldst i sammanhanget, men utan konkurrens den internationellt sett mest kända.

Shingo Kunieda, i rullstol till höger, svär den olympiska eden. 24 augusti 2021

Profilbilden på Kunieda är tagen av robbiesaurus, CC BY-SA 2.0

En reaktion på ”38. Störst och bäst på tennis

Kommentarer är stängda.