37. Simhallens drottning och lite till

成田 真由美

Narita Mayumi

Mayumi Narita torde vara en av tidernas största paralympier. Mellan 1996 och 2004 tog hon hela 15 guldmedaljer i simning – i snitt fem guldmedaljer per paralympiad. Detta kan jämföras med den svenska sportskytten Jonas Jacobsson som på tio Paralympics (mellan 1980 och 2016) tog 17 guldmedaljer. Båda två finns med på topp 10-listan över historiens bästa paralympier, räknat per guldmedaljer i en och samma sport.

Det brukar vara just simmare likt Narita som tar många medaljer i OS och Paralympics. Störst och bäst bland paralympier var länge amerikanskan Trischa Zorn som tog hela 41 guld mellan 1980 och 1996. Zorn är blind och tävlade i en annan klass (S12, SB12 och SM12) än Narita. Japanskan tävlar istället i S4, vilket innebär att man har koordinationsproblem i både armar och ben.

Narita delar namn med Japans största flygplats, Narita. Namnet på flygplatsen härstammar helt enkelt från platsen där den byggdes, Narita utanför Tokyo. Narita själv föddes dock inte där utan i Kawasaki, precis intill Tokyos andra flygplats, Haneda. Det är floden Tama, med källa i bergen från Yamanashi och utlopp i Tokyobukten, som delar Tokyo och prefekturen Kanagawa (där Yokohama är residenshuvudstad). Områdena längs floden, som Jiyugaoka och Futako-Tamagawa (i stadsdelarna Meguro respektive Setagaya) mittemot Kawasaki, hör till några av Tokyos trendigaste och mest populära bostadsområden.

Kawasaki har således blivit en av Japans största städer (1.5 miljoner invånare), trots att det beskrivs utan centrum och trots att det bara ligger inklämt mellan Tokyo och Yokohama. Staden har dock funnit en del av sitt hjärta genom grönområdet Todoroki där landets för närvarande bästa fotbollslag, Kawasaki Frontale, spelar. Längre uppför floden ligger Fujio F. Museum (ett museum tillägnat skaparna bakom robotkatten Doraemon) samt nöjesparken Yomiuri Land. I övrigt kan Kawasaki beskrivas som ett industriområde där företag som Fujitsu och Toshiba har sina produktioner. Toshiba samarbetar idag med företaget Kawasaki (känt bland annat för sina motorcyklar) som inte alls har med staden Kawasaki att göra, utan är namngett av dess grundare, Shozo Kawasaki. Detsamma gäller sjukdomen Kawasaki (på svenska känt för symptomet ”smultrontunga”) som först upptäcktes av Tomisaku Kawasaki, på Röda Korsets sjukhus i Tokyo 1961.

Det var både en sjukdom och en trafikolycka som innebar funktionsnedsättningar på Mayumi Naritas kropp i ungdomen. Trafikolyckan inträffade 1994, men två år senare dök hon alltså upp som simmare på Paralympics i Atlanta. Idag är hon 50 år, ambassadör för både OS, Paralympics och födelsestaden Kawasaki. Dessutom syns hon emellanåt som medarbetare i TV-kanalen NTV (Nippon TV). Faktum är att hon har börjat tävlingssimma igen, efter flera års uppehåll, och hon finns med i den trupp som ska tävla i 4 x 50 meter under årets Paralympics. Anledningen till comebacken, som inleddes 2014, var att hon ville inspirera unga para-idrottare inför spelen i Tokyo. Hennes budskap kunde bara kommuniceras via idrott, menade hon, ”eftersom simning är det enda jag kan”.

Men bevisligen kan hon mer än så.

En reaktion på ”37. Simhallens drottning och lite till

Kommentarer är stängda.