93. Glad i mat

木下 ゆうか

Kinoshita Yuka

Yuka Kinoshita äter som en sumobrottare. En sumobrottare äter ungefär 7000 kalorier om dagen, men det slår Kinoshita med råge. Om man inte tror henne finns det bildbevis.

Kinoshita har en mage som rymmer mycket mer än en vanlig människa. Magen expanderar naturligt och har inget sjukdomstillstånd, enligt egen utsago. Man kallar det för oogui (extremätande, eller tävlingsätande) och hon har en föregångare i Galsone (ギャル曽根) som gjorde sig känd på TV i mitten på 00-talet.

Bilden till vänster visar en genomsnittlig kvinnomage efter att hon ätit. Bilden till höger visar Galsones mage efter att hon ätit.

Galsone var tidigare en gal, eller gyaru (japansk-engelska för ordet girl) med blont hår och brunbränna – en subkultur som peakade i Japan runt millennieskiftet. Då YouTube inte fanns eller var stort syntes hon på TV i olika underhållningsformat, däribland med humorgruppen Gaki no Tsukai som i lag med ”dammsugaren” Fujiwara tävlade mot Galsone i en snabbätartävling, 7 mot 1. Galsone vann, och har man tid för detta långa klipp (från 2007) finns det här.

Idag syns Galsone på TV med naturligt svart hår och glasögon, och har blivit en kändis i mängden. Hon har även en egen YouTube-kanal där hon lagar mat och äter, precis som Yuka Kinoshita, inte sällan på uppdrag från sponsorer och kända varumärken. Men Kinoshita har nära 5.5 miljoner fler följare än Galsone och är därmed en av Japans största YouTubers.

Till detta syns Kinoshitas personlighet ganska alldaglig och ingen som direkt sticker ut. Men hon red på fenomenet mukbang – det koreanska begreppet för att äta framför en kamera – och växte sig stor samtidigt som andra storätare i Östasien, däribland i Sydkorea och Taiwan. Hennes arbetsmoral är också påfallande hög. Hon laddar upp matklipp dagligen klockan 18:00 (Tokyo-tid) och livestreamar ett mukbang varje söndag.

En gång bakade hon en egen tårta.