At The Edge Of The Woods

Originaltitel: 森のはずれで Mori no hazure de (2006)

Engelsk titel: At the Edge of the Woods (2022)

Masatsugu Ono (övers. Juliet Winters Carpenter)

Two Lines Press (169 sidor)

At the Edge of the Woods är en spöklik historia på temat skog och föräldraskap. I utkanten av skogen befinner sig en pappa och hans son, i väntan på att deras gravida mamma ska återvända hem från sitt föräldrahem. Sonens längtan efter modern tycks sammanlänkad med den uråldriga skogen som för med sig alla möjliga ting runt huset; halvnakna tanter, sabeltandade brevbärare, flyktingar och demoner.

Boken består av fyra kapitel som känns fristående trots att skogen och karaktärerna alltid är närvarande. Man tappar grepp om tiden, om det som berättas har skett före eller efter föregående berättelse. Man får heller inte veta vad karaktärerna heter, vad platsen heter eller vilka språk som talas. Skogen tycks lösa upp alla tidsband och relationer. Ett talande ögonblick är när pappan och sonen upptäcker att mamma glömt sin mobil hemmavid och den lille sonen ändå vill tro att om man ringer till mobilen så svarar mamma.

Boken kan tolkas på olika vis. Då fadern och delvis modern håller i narrativet kan man tänka att det är rädslan inför föräldraskapet som spökar, minnet av den förra födseln och väntan på den andra. På TV:n rasar världen sönder och samman och allt kryper sig inpå. Naturkatastrofer, flyktingkatastrofer, våldsamheter och groteska varelser. Ur led är tiden, och i denna tid ska ett nytt barn komma till världen.

Masatsugu Ono belönades 2014 med Akutagawapriset för sin novell Kyūnenmae no Inori (”Böner för nio år sedan”). At the Edge of the Woods skrevs före det och påminner litegrann om 2013 års pristagare Hiroko Oyamada och hennes bok ”The Hole”. Det absurda som pendlar mellan spöklikt och drömlikt, någonting man söker och någonting man undviker. Precis som i verkligheten.