Bullet Train

Originaltitel: マリアビートル Maria Beetle (2010)

Engelsk titel: Bullet Train (2021)

Kotaru Isaka (övers. Sam Malissa)

Harvill Secker (432 sidor)

Kotaru Isaka är en produktiv författare med ett tjugotal noveller och tiotal kortnoveller på sitt konto. Han debuterade år 2000 med novellen Odyubon no Inori och arbetade tidigare som systemingenjör. Huvuddelen av hans böcker är thrillers, däribland ”Golden Slumbers” (2007) som senare blev koreansk film. En annan bok i engelsk översättning är ”Grasshoppers” (2004) som gavs ut i våras med titeln ”Three Assassins”.

I ”Bullet Train” är mördarna flera. De sätter sig på ett snabbtåg från Tokyo till Morioka och verkar tro att de är ensamma om sitt uppdrag. I varje kapitel får man följa en mördare i någon av tågets tio vagnar, som var för sig söker en portfölj med pengar.

Premissen är förstås spännande, men vad som framförallt skruvar till handlingen är de speciella karaktärerna. Där finns en tonårspojke och en alkoholist, en ”varg” och två vänner med fruktnamn, varav den ena frukten har ett besatt förhållande till barnprogrammet Thomas och vännerna, det blå tankloket som till en början hade Ringo Starr som röstskådespelare.

Därtill finns den otursamme Nanao och hans röst i telefonen, Maria. Den japanska titeln ”Maria Beetle” ger henne en betydande roll. Bullet Train är annars en ganska pratig bok, utdragen och komplex, fast hela tiden med nästa stöt eller tågstopp nära stundande.

Boken är ganska lång (500 sidor för en e-bok) och man läser troligen inte ut den på ett snabbtåg. En tågresa mellan Tokyo och Morioka tar strax över två timmar. Vill man dryga ut färden kan man ta nattbus (7-8 timmar) för en tredjedel av tågpriset. Men då ingår varken mördare eller en portfölj full med pengar.

Bullet Train går i dagarna upp på bio i både USA och Sverige. I huvudrollen syns Brad Pitt och för regin står David Leitch. Filmen har kritiserats i USA för whitewashing, men om filmen nödvändigtvis måste göras på engelska räcker nog de japanska skådespelarna inte till.

I Japan får man dessutom vänta till i höst innan filmen går upp på bio. Som vanligt när det gäller internationella produktioner ligger man efter alla andra länder, även när man själv står för idé och skådeplats.