89. Sikta mot stjärnorna

七夕

Tanabata

Tanabata är festivalen som firar att stjärnorna Vega och Altair möts över Vintergatan. Festivalen kallas även för Stjärnfestivalen (Hoshi Matsuri) och firas i Japan den sjunde dagen den sjunde månaden varje år. Datumet är baserat på solens och månens omlopp, enligt lunisolarkalendern, vilket gör att det faktiska datumet på Tanabata varierar. Den gregorianska kalendern, som de flesta länder använder idag, ger ett mer konkret datum: 7 juli.

7 juli, i år och många andra år, är ingen helgdag, men på dagen ser man gärna folk i yukata eller kimono runt färgglada torg, gator eller tempel. Början på juli innebär också slutet på regnperioden, och Japan inleder en månad av sommarfestivaler, varav Tanabata Matsuri är en av de första.

Tanabata Matsuri är även namnet på en låt som på svenska blev Guld och gröna skogar med Hasse Andersson (2015). Originalversionen spelades in av pojkduon Tegomass (2009) i bild.

Legenden om Tanabata är från början kinesisk. ”Koherden och vävarflickan” är en 2600 år gammal folksaga som utvecklades under Handynastin till att bli Qixi-festivalen; vad som senare blev Tanabata i Japan och Chilseok i Korea. Ursprungsberättelsen förtäljer om förbjuden kärlek mellan koherden Niulang och vävarflickan Zhinü som skiljs åt av en flod, symboliserat av Vintergatan. Men på den sjunde dagen den sjunde månaden varje år formar en flock skator en bro över floden och paret kan träffas. Floden, som förtäljs av poeten Du Fu, var ”för det mesta gömd…”, ”… men på hösten kom den att bli oavkortat ljus.

Att träffas över en bro, som detta brudpar i Yoyogi-parken, har alltid varit föremål för romantiska poänger, och kanske har den sitt ursprung i Tanabata, eller Qixi. (Bilden är från sommaren 2019)

I Japan har koherden Niulang fått namnet Hikoboshi och vävarflickan Zhinü namnet Orihime. Festivalen som sådan är främst ungdomlig och romantisk, men behöver inte tolkas bokstavligt. Vanligare är att man under Tanabata skriver lyckönskningar på en bit färgat papper och hänger på ett bambuträd. Istället för stjärnor påminner trädet om fyrverkerier, också det ett givet inslag under japanska sommarmånader. I juli och augusti hålls flera stora fyrverkerifestivaler runt Tokyo, inte minst runt floderna Edogawa och Sumida. Kärlekspar i yukata och kimono dyker gärna upp även då, men alla är förstås välkomna.

Med anledning av coronapandemin har de senaste årens fyrverkerier skjutits upp (alltså i bemärkelsen ställts in). Istället bjuder Japan under sommaren på ordentliga åskväder. På långa avstånd syns de mer som vidunderliga spektakel, för det mesta ljudlösa, och istället överröstade av cikador.