88. Van att campa

ななみはん

Nanamihann

Nanamihann bor i en van. Åtminstone ibland. I närmare ett år har hon lagt upp videos på YouTube där hon åker runt i en skåpbil och campar. Antalet visningar per video brukar ligga runt 100 000, men klippet nedan har 1,7 miljoner.

Vad som sticker ut i Nanamihanns videos är mängden prylar, men också lugnet och de varsamma rörelserna. I detta är hon en slags antites till det man vanligen förknippar med en YouTuber. Hon visar aldrig sitt ansikte, har ingen berättarröst och för sig med en lågmäld humor.

I socialmediala termer förefaller klippet nästan som en älgvandring. Det finns ett grundflyt som är meditativt, och ett innehåll som flyter på små vågor. Att skapa vloggar på detta sätt är förstås inte unikt, inte ens på campingvis. Towa (Playful Channel) är en annan som lägger upp videos från sin ”solo-camp”.

Towa gillar floden, medan Nanamihann spelade in sin video vid Biwasjön i Shiga. I sjön kan man bada, men bara på specifika ställen och under begränsad tidsperiod. Vanligare på sommaren är bad vid havet, eller som Towa vid floden. Typiskt för en japansk campingsommar – eller som en skolresa – är just camping vid floden. Istället för tomatnudlar lagar man curry, bygger en lägereld och fångar insekter.

Dessa gruppresor premierar gärna det kollektiva tänkande, i par med rena överlevnadsinstinkter. Nanamihann och Towa symboliserar istället Gör-det-själv-principen, på ett till synes tryggt och säkert vis.

Biwasjön är Japans största insjö och mäter 670 km², till arean någonstans mellan Hjälmaren och Mälaren. Under industrialiseringen sena delen 1800-talet byggdes en kanal mellan sjön och Kyoto, elva kilometer bort, vilket gav Japans första vattenkraftverk och sedermera järnväg och elljus åt den forna huvudstaden. Kanalen används inte längre för att frakta, men arvet och vattnet finns kvar, såsom på Filosofins väg eller akvadukten vid Nanzen-ji. (Bilderna är från våren 2022)