87. Tetsukos eviga hörna

黒柳 徹子

Kuroyanagi Tetsuko

Tetsuko Kuroyanagi var först i Japan med en egen talkshow. Vintern 1976 sändes för första gången Tetsuko no Heya (Tetsukos rum) – ett program som pågår än idag. 2022 är det 47:e året i ordningen, och antalet sändningar överstiger 11 000. Ingen annan pratshow i världen har sänts lika länge och i lika många avsnitt med en och samma programledare som Tetsuko no Heya.

Med detta är Tetsuko Kuroyanagi en ikon och en av Japans mest beundrade människor. Hon kan närmast beskrivas som landets Oprah Winfrey. 1981 släppte hon en barnbok, Totto-chan (den lilla flickan vid fönstret), som beskriver hennes upplevelser av Tomoe Gakuen, en grundskola i Tokyo, under andra världskriget. Boken blev en bästsäljare och översattes till många språk, varpå Tetsuko skapade en egen välgörenhetsfond i bokens ära.

Framgångarna för välgörenhetsfonden gjorde sedermera Tetsuko till ambassadör för UNICEF, 1984. Här infinner sig ett annat rekord då ingen har varit ambassadör för UNICEF längre än Tetsuko. Hon toppar listan bland nuvarande ambassadörer och är den som har servat FN:s barnfond längst av alla. Utöver det har hon spelat roll som direktör för den japanska falangen av Världsnaturfonden. Men det är TV-studion hon har trivts mest – och längst.

Här är hennes karriär i bilder:

Tetsuko no Heya sändes första gången den 2 februari 1976. Den första gästen att gästa programmet var skådespelaren Hisaya Morishige (Snöns rike, End of Summer). Han skulle medverka som gäst 14 gånger till innan han gick bort 2009.

Den meste gästen i programmet är skådespelaren och musikartisten Yuzo Kayama (50 gånger). Den näst meste är Tamori (i bild), en annan legendarisk programledare som innehar flera världsrekord vad gäller sändningar av live-TV. Mellan 1976 och 2013 avslutades varje år av Tetsuko no Heya med Tamori som gäst.

Internationella stjärnor i programmet har synts till lite då och då. Olivia Newton John, Meryl Streep, Tom Cruise och Lady Gaga är några som har medverkat genom åren. 2009 medverkade Yoko Ono tillsammans med sin son, Sean Lennon. Yoko Ono och Tetsuko Kuroyanagi växte båda upp i Tokyo och råkar vara födda samma år, 1933.

Tetsuko Kuroyanagi ser inte ut att åldras nämnvärt. Hennes intresse för mode och accessoarer är också påtagligt. 2013 mötte hon, 80 år gammal, den 60 år yngre popartisten Kyary Pamyu Pamyu.

Tetsuko har en dubbelgångare i Totto-chan, en android (robot) utvecklad av NTT. 2017 syntes Tetsuko själv som gäst och Totto-chan som programledare. Huruvida det är ett koncept även för framtiden återstår att se.

Såhär ser gästlistan ut för pågående vecka:

Måndag (6/6): Tomoaki Ogura (Radio- och TV-personlighet)

Tisdag (7/6): Kazuko Yoshiyuki & Manami Fuji m.fl. (Tema: Kvinnlig vänskap på ålderns höst)

Onsdag (8/6): Yoshie Ichige (Skådespelare)

Torsdag (9/6): Pakkun Makkun (Japansk-amerikansk komikerduo)

Fredag (10/6): Takayuki Hattori (Kompositör) & Moné Hattori (Violinist)

Tetsuko no Heya sänds vardagar klockan 13 på TV Asahi.

Bilderna är hämtade från Twitter