86. Starkare än någonsin

タキミカ

Takimika

Takimika är 91 år och fitnessinstruktör. Hon har instruerat andra sedan hon var 87, idag med en egen YouTube-kanal. Själv skaffade hon sig en personlig tränare när hon 79. På gymmet har hon varit sedan hon var 65.

Hennes vardagsrutin ser ut som följer: upp klockan tre och jogga/gå åtta kilometer mellan fyra och sex, frukost klockan sju (grillad lax eller makrill, ägg, kimchi, tofu, natto och picklade grönsaker), lättare träning och städning i huset fram till lunch, bara en banan och yoghurt till lunch, följt av två timmars intensiv träning och styrketräning på eftermiddagen. På kvällen lagar hon mat och dricker vin, föräter sig på sötsaker och håller sig vaken fram till elva.

Hennes diet, livsstil och personlighet är helt klart extrem för sin ålder, annars hade det inte funnits något medialt intresse för henne. Rutinen att gå upp tidigt på morgonen och motionera är ändå typisk för många äldre japaner, liksom frukosten som hellre är österländsk än västerländsk.

Att träna på gym är dock för många en ny erfarenhet. Liksom i Sverige har gymmen i Japan växt explosionsartat på senare år, men gymkedjorna är mest förbehållna en viss typ av yngre. Takimika tränar dock både yngre och äldre. Hennes devis lyder att ”ålder bara är en siffra” och att det aldrig är försent att forma sin kropp.

Takimika heter egentligen Mika Takishima och var tidigare hemmafru. Hennes generation är uppväxta med Radio Taiso – en tio minuter lång morgonrutin som sänds i den statliga radiokanalen NHK klockan 6:30 varje morgon. Programmet har sänts sedan 1928 och är anpassad för att även den som sitter ner ska kunna delta.

1929 lanserade Sveriges Radio sin egen morgongymnastik med Bertil Uggla. Programmet blev kortlivat och rutinen är det inte längre någon som följer. Detta skiljer sig markant mot länder i Östasien där morgongympa för allmänheten fortfarande är ett fenomen, till exempel på arbetsplatser eller i skolor. I Japan märker man det mest i parker, tidig morgontimme. Det är ett sätt för – i huvudsak äldre – att ta sig ur pyjamasen och komma ut.