85. En ryttare av rang

武豊

Take Yutaka

Yutaka Take är en legend inom japansk hästsport. Den nu 53-årige jockeyn har tävlat i galopp sedan 1987 och har över 4000 segrar på sitt konto. Bland många hästar har han ridit på Deep Impact – ett legendariskt hästnamn känt av många även utanför hästsporten, ungefär som man på svenska kan tala om Legolas eller Victory Tilly.

Hästkapplöpning på japanska kallas för keba (競馬) och är en av få sporter i Japan som man kan betta lagligt på. Av denna anledning är sporten mycket stor och gör en jockey mer berömd än i många andra länder där galopptävlingar hålls. Yutaka Take är av denna anledning världens rikaste jockey. Siffror från ifjol gör gällande att han har dragit in närmare 800 000 000 dollar i prispengar genom åren.

Yutaka Take är född i stadsdelen Fushimi söder om Kyoto. Här ligger passande nog Kyotos kapplöppningsbana. Take med familj tränade dock på en bana i Shiga-prefekturen öster om Kyoto. Pappa Take var även han en framgångsrik jockey. (Bilden är från våren 2022)

Den 29 maj går Tokyo Yushun av stapeln, även kallat för ”Japanska Derbyt” (日本ダービー) . Det är årets andra race av tre i det så kallade ”Triple Crown” och motsvaras i England av ”The Derby” som hålls i juni varje år. Sett till datum (sista söndagen i maj) och status skulle man dock kunna jämföra loppet med svenska Elitloppet.

Yutaka Take har vunnit Tokyo Yushun fem gånger, senast 2013. På senare år har han fått svidande konkurrens i form av jockeyn Yuichi Fukunaga som har vunnit tre av de fyra senaste tävlingarna. 2020 lyckades han dessutom med bedriften att på hästen Contrail vinna alla årets tävlingar i ”Triple Crown”, en bedrift som bara sker ungefär en gång vart tionde år. 2005 lyckades Take och hästen Deep Impact med samma konststycke.

Deep Impact finns dock inte längre i livet, och även Take börjar snart se slutet på sin 35 år långa och framgångsrika idrottskarriär. Som jockey har han utan tvivel sina bästa dagar bakom sig.

Bilden på Yutaka Take är från Twitter.

Uppdatering: Yutaka Take vann oväntat Tokyo Yushun på söndagen, hans första seger på nio år.