81. Manga mot strömmen

うずまき ナルト

Uzumaki Naruto

Naruto Uzumaki har tagit sitt namn från en plats och ett väderfenomen. Uzumaki (渦巻), eller Uzushio (渦潮), är japanska namn på strömvirvel, eller malström. Dessa virvelströmmar kan man se utanför staden Naruto på ön Shikoku, under bron som leder till ön Awaji. Strömmarna som uppstår är några av de mäktigaste i världen, näst efter Saltströmmen och Moskenströmmen i Norge.

Strömvirvlarna bildas av att stora vattenmassor från Stilla havet möter inlandet och rinner tillbaka i snabb hastighet. Narutos strömvirvlar uppstår två gånger om dagen, morgon och eftermiddag, då tidvattnet ändrar riktning och strömmarna från norr och söder befinner sig på olika nivåer. På våren kan vattnet färdas med en hastighet på 20 km/h och bilda 20 meter i diameter stora virvlar. (Bilden är från våren 2022)

Naruto är annars historien om en ung ninja som drömmer om att bli den mest framstående, en Hokage. Serien blandar inslag av konfucianism och japansk mytologi, där en nio-svansad räv blir en centralfigur inuti Narutos kropp. Naruto får senare en son, Boruto, vars namn förutom virvelströmmar kan härledas till blixtar och dunder (Boruto som i engelskans Lightning Bolt).

Naruto publicerades i serietidningen Shonen Jump i 72 volymer mellan 1999 och 2014. 38 volymer finns översatta till svenska. Seriens skapare, Masashi Kishimoto, är född i prefekturen Okayama och har förutom Naruto och Tokushima låtit sig inspireras av sin egen hemorts historia med ninjor och samurajer. En mer nutida manga från Kishimoto är Samurai 8 (Hachimaruden), som blandar samurajvärlden med science fiction.

Tidernas mest sålda manga är piratäventyret One Piece, följt av lönnmördaren Golgo 13. Naruto hamnar bredvid Dragon Ball, Detective Conan och Doraemon på en pendlande men hyfsat delad tredjeplats. Försäljningssiffror pekar på över 250 miljoner sålda ex.

Legenderna om malströmmar är många, från grekisk mytologi och odjuret Karybdis till Edgar Allan Poe och Jules Vernes (En världsomsegling under havet). Den samtida konstnären Utagawa Hiroshige (1797-1858) tecknade många strömvirvlar vid Naruto och har det som ett av sina mest kända träsnitt. Enka-sångerskan Natsuko Godai förevigade även hon platsen med låten Naruto Kaikyou (1996). I lite mer populärkulturella termer kan man också se virveln som en matdekoration och emoji. Det hör nämligen en skål ramen till, i synnerhet i Tokyo, att serveras med en narutomaki ovanpå 🍥 – en rosa-vit kamaboko (pressad och gelatiniserad vitfisk) till ytan lik en rulltårta. En storätare av denna nudelsoppa är förstås Naruto Uzumaki.