77. Borta med vinden

横田 めぐみ

Yokota Megumi

Megumi Yokota har varit försvunnen i 44 år. Senast hon sågs till var i Niigata den 15 november 1977. Då var hon 13 år och på väg hem från skolan.

Man tror att Yokota blev kidnappad och förd till Nordkorea. Eller rättare sagt, nu vet man det. 2002 medgav nämligen Nordkorea att man hade kidnappat flickan. Däremot menar Nordkorea att Yokota begick självmord 1994, vilket Japan inte tror på. DNA-tester på den kropp som skickades tillbaka från Koreahalvön visade sig nämligen tillhöra någon annan.

Alltså kan vi inte med bestämdhet säga vart Megumi Yokota befinner sig. Dock vet man att hon fick en dotter, Kim Eun-gyong, som i sin tur fick en dotter – och som har bildat familj i Nordkorea. Denna familj fick 2014 lov att träffa Megumi Yokotas familj i Mongoliet, under arrangerade former. Men huvudpersonen själv, Megumi, syntes inte till.

Det var någonstans här, vid Niigatas kust och det Japanska havet (även kallat Östhavet), som Megumi Yokota försvann. Man tror att hon råkade hamna i vägen för ett par nordkoreanska spioner på vägen hem från skolan, och att spionerna – rädda för att bli avslöjade – beslutade sig för att beslagta henne. De försvann med båt raka vägen till Nordkorea på andra sidan havet.

Megumi Yokota var bara en av flera, kanske hundratals, japanska medborgare som kidnappades av Nordkorea på 70- och 80-talet. Exakta siffror saknas, och troligtvis rör de sig inte bara om japanska medborgare, men från japanskt håll har man officiellt registrerat 17 stycken som kidnappade. Spekulationer om varför kidnappningarna skedde varierar, men en trolig anledning är att japanerna fördes till Nordkorea för att utbilda spioner i japanska språk och seder.

Majoriteten av de kidnappade var vuxna kvinnor i 20-årsåldern. Megumi Yokota var den yngsta av de bekräftat kidnappade. Hennes föräldrar har alltså fram till alldeles nyligen kunnat bedriva en ihärdig kamp för att få dottern frisläppt. Paret bildade tillsammans en förening till stöd för familjer vars anhöriga kidnappats av Nordkorea. Detta var 1997. Lite sent om sider har kidnappningarna sedan blivit storpolitik, eller rättare sagt symbolpolitik, där alltifrån George W. Bush och Barack Obama till Donald Trump engagerat sig i fallen.

Vissa av de kidnappade kunde återvända till Japan, som Hitomi Suga (trea från vänster längst ner i bild). Detta skedde 2002 då Japan och Nordkorea enades i en deklaration och de frostiga relationerna runt Koreahalvön tinades upp. Bakomliggande orsaker kan också vara Sydkoreas ”solskenspolitik”, ett utrikespolitiskt grepp runt millennieskiftet som den nu avgående presidenten Moon Jae-in försökte med på nytt under sin mandatperiod (2017-2022). Historiska möten som det mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un var mycket Moons förtjänst, även fast andra ledare helst tillskriver äran åt sig själva. (Bilden är från 2017, från Akasaka-palatset, och vid micken syns Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe.) (kantei.go.jp)

En annan symbol i kampen för att återse Megumi Yokota har varit en hårkam. Denna kam gav Megumi själv till hennes pappa på hans 45-årsdag, samma år som hon försvann. Pappa Shigeru bar därefter på kammen i kampanjen för sin dotters frisläppande. Nu är det istället hustrun Sakie som får bära den. Shigeru gick nämligen bort 2020, och fick aldrig återse sin dotter igen.

Megumi Yokota föddes fem dagar innan OS i Tokyo 1964. Pappa Shigeru föddes 1932 och blev 87 år gammal. (Bilden är från 2018 och källan till historien är från NHK.)