69. Blå och snabb som få

ソニック

Sonic

Sonic föddes 1991 och har två föräldrar i programmeraren Yuji Naka och spelutvecklaren Naoto Oshima. Hans fullständiga namn är Sonic The Hedgehog. Det torde vara världens snabbaste igelkott.

En vanlig igelkott är ju i regel inte snabb, men spelets mekanismer byggde på att karaktären kunde krypa ihop sig till en boll och rulla blixtsnabbt ner för banorna. Således föll valet på en igelkott. Sonic har sin bästa vän och sidekick i en räv, Tails, som har två svansar istället för en. Det härstammar från japansk mytologi. En kitsune (det japanska ordet för räv) har ofta flera svansar, varav den vassaste har nio. Så den väna Tails ligger lite i lä i jämförelse med den guldfärgade och niosvansade Pokémon-figuren Ninetails.

Sonic and Tails run around a loop and a corkscrew, and collect rings in the first level of Sonic the Hedgehog 2, a grassy area called Emerald Hill.

Sonic och Tails var länge konkurrenter till Mario och Luigi. På 90-talet uppstod ett konsolkrig mellan spelföretagen Sega och Nintendo, där Sonic och Mario representerade varsin sida. Barn och unga vid den här tiden hade ofta antingen eller, Super Nintendo eller Sega Mega Drive. I Japan föredrog de flesta Nintendo, men på den amerikanska marknaden var Sega (där kallad Genesis) ledande i många år.

2007 skulle dock ske något unikt i och med lanseringen av spelserien Mario & Sonic at the Olympic Games – ett sportspel på OS-tema inför spelen i Peking 2008. Det var alltså första gången som Sonic och Mario tävlade ihop i ett och samma spel. Nintendo ansvarade för spelet i Japan, medan Sega stod för lanseringen i Europa och USA. Inför varje sommar-OS kommer numera ett nytt spel i serien, medan spelen för vinter-OS gick i stå efter Sochi 2014.

Mario And Sonic At The Olympic Winter Games (Vancouver 2010) - YouTube

Sega utvecklar inte längre sina egna spelkonsoler. Dock är man inte helt borta från spelmarknaden utan fortsätter vårda sina varumärken. I Japan är man väldigt förknippad med arkadhallar. Club SEGA har länge figurerat som en framträdande logga bland Tokyos neonskyltar. Dess mest ikoniska landmärke ligger i Akihabara (Electric Town) där man basar över flera byggnader, varav en är helröd. Den klassiska Building no. 2, med sina orangea linjer i par med rulltrapporna, tvingades dock lägga ner 2020.

SEGA's Second Building in Akihabara Closes On 30th August 2020 - Anime  Corner

I januari 2022 kom också den tråkiga nyheten att Sega Entertainment, som nyligen köptes upp av företaget Genda, ska byta namn på sina arkadhallar till GiGO – vilket väckte stor besvikelse på sociala medier. Vad det gör med arkadhallarna på insidan återstår att se, men på utsidan kommer delar av Tokyo inte längre bli sig likt.

I regel har arkadhallarna haft en första våning med musikspel och mjukisdjur i kloautomater, där våningar längre upp eller ner haft specifika arkadspel för inbitna gamers. Flera av hallarna har tillåtit rökning, vilket ger en distinkt lukt och känsla av retro. Men samhällsutvecklingen, den tekniska utvecklingen och nu på senare tid även coronapandemin, har inneburit att arkadhallarna fasas ut mer och mer. Under guldåldern på 90-talet fanns cirka 22 000 arkadhallar i landet, idag uppskattas antalet till mindre än 4000.

2019年1月】ラウンドワンがなんばスカイオに本社を移転。人材確保と知名度アップが目的か | Re-urbanization -再都市化-

Istället för arkadhallar bli bredare koncept som Round 1 vanligare. Här samlas allting i samma byggnad. Arkadspel, dart, biljard, karaoke, bowling, bordtennis, minigolf och baseboll – ibland med ännu större äventyrsland. Det lockar både skolungdomar och barnfamiljer, i en mindre rökig eller nördig kontext.

Givet att stadsmiljöer i Japan gärna blandar nytt och gammalt ska man nog inte skriva fullständiga dödsrunor över arkadhallarnas utveckling. I koncentrerad form har den fortfarande en roll att spela, och bidrar mycket till landets spretiga utekultur. Japaner kan inte bygga upp en oas av spel och underhållning i sina rum, på samma vis som svenskar kan i större bostäder. Således måste det offentliga vara både brett och subtilt, nischat och anpassat efter specifika önskemål. Och många gamers vill nog gärna se att arkadhallarna står kvar.

Watch Sonic the Hedgehog Streaming Online | Hulu (Free Trial)

Sonic blev amerikansk live-action film 2020, med Jim Carrey i rollen som Dr. Robotnik. Filmen fick ljummen kritik, men väckte framförallt uppståndelse innan filmen släpptes eftersom många ansåg att Sonic inte alls såg ut som Sonic (se nedan). Man fick alltså göra om igelkotten i sista stund. En andra långfilm är planerad till 2022.

The Sonic Movie Gets A New, Less Terrifying CGI Hedgehog After Internet  Meltdown