54. Ghosn in 60 seconds

カルロス・ゴーン

Carlos Ghosn

Carlos Ghosn erhåller både franskt och libanesiskt medborgarskap, men ser sig själv som libanes. Dock är han född i Brasilien. Hans efternamn ska uttalas goʊn, likt svenska Gun fast med franskt uttal, vilket på japanska blir ännu knepigare. Där får han namnet ゴーン,  som i engelskans Gone (försvunnen). Det beskriver förvisso ett karaktärdrag hos just Ghosn.

Hösten 2018 arresterades han på Haneda flygplats i Japan misstänkt för skatteflykt och otillåten användning av företagstillgångar. Han hade då varit en framträdande ledare och sedermera VD för företagsgruppen Nissan-Renault i närmare två decennier. Han kallades för ”Mr. Fix it” och ”Le Cost Killer”, då han räddade Nissan från att gå bankrutt runt millennieskiftet. Gruppen skulle senare utvidgas med Mitsubishi, men ingen av parterna kunde stötta Goshn när skandalerna runt honom växte. Enligt uppgift hade han undlåtit att redovisa inkomster på sammanlagt 750 miljoner svenska kronor.

Han släpptes i mars 2019 men arresterades igen i april 2019. Detta efter att nya uppgifter om felaktig användning av företagstillgångar i Nissan uppdagades. Renault skulle senare på våren upptäcka tvivelaktiga utgifter på 11 miljoner euro (117 miljoner kronor) och inledde således en egen rättsprocess mot Ghosn, detta då den franska staten äger 15 % av biltillverkaren. I Japan tvingades han till strikt husarrest i väntan på rättegång – men året avslutades istället med att Ghosn flydde landet. Enligt uppgift tog han den 29 december ett tåg från Tokyo till Osaka, och med hjälp av två män checkade de in på Kansai flygplats med Goshni gömd i ett svart bagage som vanligtvis rymmer musikinstrument. De landade i Istanbul på morgonen den 30 december, och Goshn tog sig sedan därifrån till Beirut och hemlandet Libanon.

Carlos Ghosn, héros d'un manga. – La boîte de mangas

Historien är vida känd, även på svenska, och den lär bli föremål för både film och spektakulära dokumentär i framtiden. I Japan ser man dock på händelsen med lite mer reservation, likt man inte känner någon skuld i fallet men ändå tycker det är pinsamt eller dåligt för landets image (ungefär som Sverige i fallet Asap Rocky). Oavsett hur mycket man internationellt framställer Ghosn som en brottsling finns det ändå en aspekt av honom som blir hjältelik och utmanande, där Japan tenderar att bli de stela rättskiparna. När Ghosn lyfte Nissan i början på 2000-talet blev han en rättmätig idol, och syntes som superhjälte i mangatidningen Big Comic Superior, men i detta fall finns i Japan inget utrymme för ambivalens. En brottsling är en brottsling, och ska helst se sig själv som en sådan och inte bara sett utifrån sin omgivning. Japaner ber hellre om ursäkt för mer än man behöver, och folk kan dömas på de mest tunnsådda grunder. Det är lite här som alliansen som mellan Nissan-Renault övergår i kulturella skillnader. Ghosn menar nämligen att rättsprocessen mot honom varit olovlig, att han dömts felaktigt och varit utsatt för orättvis förföljelse. Japan kunde inte bry sig mindre. De tycker nog att det osar karma alltihop.

Nissan Leaf X Specs, Dimensions and Photos | CAR FROM JAPAN

Nissan var först i världen med att massproducera moderna elbilar. Nissan Leaf introduceras på marknaden 2010 och säljer fortfarande ganska bra, även fast Tesla Model 3 idag säljer mest. Ambitionen för framtiden är att över hälften av Nissans nytillverkade bilar ska vara elbilar fram till och med 2030, därefter ska alla bilar på nyckelmarknader vara elbilar. Man avser också att äga den europeiska marknaden med 75% av alla sålda elbilar på kontinenten (räknat år 2026). Det förutsätter kanske att elpriserna i Europa går ner.

Honda N-Box © Honda Japan
2020 (full year): Daihatsu was the top mini-vehicle maker in Japan, Suzuki the best-selling minicar brand, and the Honda N-Box the top-selling Kei model.

Typiskt för bilar i Japan är annars de lätta, kompakta bilarna (så kallade kei cars). Honda N-Box är den mest sålda kei-bilen, medan Suzuki och Daihatsu säljer fler minibilar i övrigt. De tio mest sålda bilmärkena i Japan är japanska bilar, varav Toyota är störst och Nissan ligger femma. De tyska bilarna säljer mer än Volvo, men Volvo säljer mer än franska Peugeot och Renault. (Bild och statisik är från Car Sales Statistics.)

Det finns dock andra exempel på utländska företagare i Japan som överlevt skandaler med anständigheten i behåll. En av dessa är Sarah Casanova, VD för McDonald’s i Japan. Hon tillträdde 2013 och överlevde en matskandal 2014 när det uppdagades att McDonald’s använt gammal kyckling från utlandet i sina nuggets och hamburgare. Under två år gick McDonald’s med enorma förluster och kunderna undvek att äta på restaurangen, vilket fick flera butiker i landet att stänga. Men sedan inleddes en massiv kampanj för att lyfta företagets image, ooch vändpunkten blev när McDonald’s parades ihop med Pokémon Go och blev främsta träffpunkt för ”Pokéstops” och ”Gym” när spelet lanserades 2016. McDonald’s i Japan är nämligen mer än bara en restaurang och fungerar både som café och studieplats för många ungdomar. Flera har nu börjat äta igen också, till glädje för Casanova som tidigare i år lämnade över VD-posten med flaggan i topp.

Vad som sker med Goshn återstår att se. Han är kvar i Libanon och låter folk runt honom arresteras istället. De två män som hjälpte Goshn att fly har redan gripits och dömts i Japan, till två år respektive 20 månaders fängelse. En annan är Greg Kelly, högerhanden åt Goshn när de arbetade för Nissan. Han sitter nu fast i Japan i väntan på rättegång. Men Goshn själv får de alltså inte tag i.

Bilden på Carlos Goshn är från Nissan Motor Co Ltd. CC BY-SA 3.0