35. De tar sporten till nya längder

山本 篤

Yamamoto Atsushi

Atsushi Yamamoto är en dubbel paralympier som tävlar i både vintersporter och sommarsporter. Han har tävlat i totalt fyra Paralympics och vunnit tre medaljer från två av spelen: en i sprint (2016) och två i längdhopp (2008 och 2016). Senast syntes han som snowboardåkare under vinterspelen i Pyoengchang 2018. Potentiellt har han alltså en väldigt aktiv höst framför sig med två Paralympics inom loppet av ett halvår.

Yamamotos främsta gren torde dock vara längdhopp. Där har han förutom Paralympics tre VM-medaljer varav två guld. 2017 gav han ut en egen bok, 義足のアスリート (”Protesbensatleten”) med undertiteln 足のない奴でもこんなに跳べるんだ! (på engelska ungefär: ”(even) men with no legs can jump” ). Han förlorade vänsterbenet efter en motorcykelolycka år 2000, men har i tävlingssammanhang ersatt det med en specialprotes där foten är ett J-format blad tillverkat i kolfiber.

”Blade Jumper” är ett uttryck hämtat från en annan atlet och film. Den numera fängslade Oscar Pistorius gjorde sig känd som ”Blade Runner” i början på 2000-talet. Därefter har den tyska sprintern och längdhopparen Markus Rehm gjort sig känd som ”Blade Jumper”. Rehm har liksom Yamamoto en specialformad benprotes och innehar världsrekordet i längdhopp med 8 meter och 62 centimeter. Det är blott 33 centimer kortare än Mike Powells världsrekord på två ben utan proteser från Friidrotts-VM i Tokyo 1991.

Således råder en del oklarheter kring hur mycket, och vilka slags, benproteser som egentligen ska tillåtas i tävlingssammanhang. Rehm hoppar för närvarande längre än de längdhoppare som tävlade i OS i somras. Han har därför ansökt om att få tävla just i OS, men fick avslag senast. Istället får han sikta in sig på att slå Powells världsrekord i Paralympics. Det skulle i så fall ske nästan på dagen 30 år efter att världsrekordet sattes – i samma stad.

Yamamoto vet mycket om proteser och har licens som protesmakare (på engelska: prosthetist/orthotist). Han fick sin utbildning genom Osaka University of Health and Sport Sciences och har även varit docent på universitetet. Inte långt ifrån Osaka ligger Kobe där nästa Para-VM i Friidrott ska hållas, sommaren 2022. Då har Yamamoto hunnit bli 40 år, men kommer förmodligen att deltaga både som aktiv och ambassadör för mästerskapet. Förhoppningen är att Para-VM i Kobe ska locka mer publik än vad Paralympics i Tokyo kan göra.