29. Kohei hänger i

内村 航平

Uchimura Kohei

Kohei Uchimura var liksom OS självt inte självklar på sin plats i sommar. Den mångfaldiga världsmästaren och sjufaldiga OS-medaljören – av många ansedd som den bästa gymnasten genom alla tider – har kommit upp i åren och skador har för första gången i karriären börjat tära på kroppen. Inför kvaltävlingarna till OS satsade han enbart på Räck och tävlade där mot den åtta år yngre förmågan Hidenobu Yonekura om en sista plats i truppen. Tävlingen gick till ”tie-break” och efter sista räkningen stod Uchimura som segrare. Huruvida det fanns något jäv i domargruppen eller inte lär förbli osagt, men att det blev just den störste och bäste som fick representera Japan i hemma-OS kändes kanske mer skrivet i affekt än i stjärnorna.

Uchimura är idag 32 år och blir med det den äldsta japanske gymnasten i ett OS sedan Tokyo senast arrangerade sommarspelen 1964. Det är överlag ganska ovanligt att äldre gymnaster tävlar i stora mästerskap, även på herrsidan men i synnerhet på damsidan. ”Sparven från Minsk” (Olga Korbut) slog igenom som 14-åring och slutade tävla när hon var 22. Det amerikanska damlag som vann OS-guld i mångkamp i Rio 2016 hade en snittålder på 19 år. På herrsidan däremot vann Japan med en snittålder på närmare 25. Faktum är att Uchimura bara var en av tre i laget födda 1989 – ett relativt gubbgäng.

Uchimura tycker själv att gymnastik för damer verkar alldeles för svårt, därför har han inte uppmanat sina döttrar att gå i hans fotspår. Han är gift sedan nio år tillbaka och har två barn, sex och åtta år gamla. En annan intressant poäng med Uchimura är att han bara äter ett mål om dagen – på kvällen. Han tränar alltså utan kost hela dagen, vilket ingen egentligen rekommenderar. Det är bara något som passar honom.

Gymnastik är den sport där Japan har samlat på sig flest OS-medaljer genom åren (98 stycken), även fast man har flest guld i nationalsporten judo. Judo som OS-gren introducerades dock först under spelen i Tokyo 1964, medan gymnastik funnits på programmet sedan de första spelen i Aten 1896. Japan gjorde sin debut i ett OS första gången i Stockholm 1912, då med två tävlande: flaggbäraren Yahiko Mishima och maratonlöparen Shizo Kanakuri, mera känd som ”japanen som försvann”.

1912 sammanföll också med en ny period och kejsare i den japanska tideräkningen – Taisho – en tidsperiod som gjort sig alltmer påmind i kriser och omvälvande tider. Kejsare Taisho (Yoshihito) var ofta sjuk och deltog sällan i några offentliga tillställningar. Hans barnbarnsbarn, Naruhito, är den nuvarande kejsaren, vars fru, diplomatdottern Masako, även hon lider av sjukdomar (till följd av stress) och sällan visar sig offentligt. Senaste uppgifterna gör gällande att kejsaren ensam kommer närvara vid OS-invigningen nästa vecka. Där ska han förkunna spelens öppnande – ett spel han själv uttryckt viss tvekan och oro inför.

Hans regeringsperiod kallas Reiwa (令和), vilket kan tolkas som tecken för ”ordning” och ”fred”, eller ”harmoni”. Hur ett OS kan påverka detta harmoniska tillstånd återstår att se.

Bilden på Uchimura är tagen av Agência Brasil Fotografias, CC BY 2.0