Ragnarok Origin

Originaltitel: Ragnarok Origin (2020)

Japansk titel: ラグナロクオリジン (2021)

Spelutvecklare: Gravity (iOS, Android)

Leverantör: GungHo Online Entertainment

Ragnarök är väldigt mycket på tapeten just nu. Dels med den norska TV-serien Ragnarok på Netflix och dels med Marvel-serien Loki på Disney+. Den senare väckte viss debatt i fråga om upphovsrätt och varumärkesskydd av asagudar. Fallet Ragnarok Origin lär dock inte uppröra alltför många.

Spelet Ragnarok härstammar från en manhwa (koreanska för manga) skapad av Lee Myung-Jin mot slutet av 90-talet. I mitten av 2000-talet kom mangaböckerna i svensk översättning. Vissa karaktärer heter som i den nordiska mytologin (Loke, Freja och Fenrir), annars är det en väldig blandning av influenser som har skapat världen ”Rune-Midgard”.

2002 släpptes Ragnarok Online – ett MMPORG (Massive multiplayer online role-playing game) utvecklat av koreanska Gravity. Spelet kom sedermera till Europa men väckte mest popularitet i Sydkorea, Japan och USA. Spelet fick en uppföljare, Ragnarok 2, med musik av Yoko Kanno (som har gjort musiken till serier som Cowboy Bebop och filmer som Hirokazu Kore-eda’s ”Our Little Sister”).

Gravity släppte även en version på Nintendo DS, vidareutvecklat av japanska GungHo. Företaget ansvarar även för Ragnarok Mobile och håller i servrarna för onlineversionerna av Ragnarok i Japan. De nära förbindelserna med Gravity har gjort att Ragnarok Origin nu släpps i Japan, ett år efter att spelet släpptes i Sydkorea, men långt innan förväntad release i USA och Europa.

Ragnarok Origin är en typ av reboot från originalet. Det är gratis att ladda ner till mobilen (iOS eller Android) och lätt att komma igång. Du skapar din egen karaktär, övar dina färdigheter och beger dig sedan ut i världen. Du höjer din status genom uppdrag och monster (de flesta gulliga), samlar ägodelar och finner nya vapen. Det finns såklart en storyline och flera karaktärer att bekanta sig med. Du bär också på en kamera och kan dela foton med dina onlinevänner. I nederkant syns en livechatt.

Grafiken är söt, färgglad och påminner en del om andra MMPORG:s som finns i Japan just nu, för att inte tala om alla klassiker. Det lilla monstret Poring påminner om en rosa Slime (Dragon Quest) och så finns det chocobo-liknande fåglar och andra Final Fantasy-aktiga djur. Variationerna är dock många och onlinevärlden i Ragnarok torde bara bli större och större. Hur det blir med den engelskspråkiga versionen av spelet återstår dock att se.