23. Snabbast i stafetten

サニブラウン

SaniBrown

Sani Brown har ett fullständigt namn som lyder Abdul Hakim Sani Brown. I Japan föredrar man förkortningen Sani Brown. Faktum är att man föredrar att förkorta det namnet också, så att det helst låter som ett enda ord: Sanibrown. Det följer sig naturligt av att ”efternamnet” inte ska hamna före förnamnet (som det ofta gör när man läser ett namn traditionellt, i synnerhet med japanska tecken). Sani Brown skulle i så fall bli Brown Sani, och Sani kan tolkas som en japansk förkortning av det engelska ordet för sanitizer (desinfektionsmedel). Det ger en minst sagt udda namnkombo, och därför har man vässat det minimalistiska språktänket ytterligare. Det går också bra att kalla honom kort och gott för Hakim.

Sani Brown själv är dock inte särdeles kort (188 cm). Ser man till de senaste årens topplöpare på 100 meter är det egentligen bara Usain Bolt som är längre. Längden kan vara både en fördel och en nackdel. Sani Brown sägs kunna ta längre löpsteg för varje meter, men hans låga axlar ger mindre explosivitet på kortare distanser. Vanligt är att kortare löpare har större muskelmassa, som den tidigare superstjärnan Maurice Greene (176 cm), men det har förstås funnits undantag, som Asafa Powell (190 cm). Sani Brown har en kroppsform mer likt världsrekordhållaren Bolt, men dessvärre fick han aldrig riktigt chans att mäta sig mot jamaicanen i startblocken.

Sani Brown innehar det japanska rekordet på 100 meter (9.97)*. Tätt intill finns två andra löpare på 9.98 (Yoshihide Kiryu och Yuki Koike). Alla dessa löpare är samtida med varandra och deltar i stafetten 4 x 100 meter. Där är Japan just nu ett av världens mest framgångsrika länder och i Fridrotts-VM senast (2019 i Doha) tog man brons. Det gjorde man även i London 2017, och i OS i Rio 2016 tog man överraskande silver. Uppställningen på det startfältet var, med undantag för Yoshihide Kiryu, helt annorlunda från 2019, vilket visar på en imponerande bredd av talanger som förs fram på de japanska löparbanorna.

Individuellt finns det dock ingen som tros kunna hävda sig mot världseliten, även fast eliten för närvarande inte glänser av toppnamn. 100 meter brukar vara en höjdpunkt för ett OS, men utan fixstjärnor som Bolt finns föga hopp om att det ska kunna bli ett minnesvärt event. Det största namnet idag är den tidigare dopingavstängde Justin Gatlin, 39 år. Sani Brown är nästan hälften så gammal, och detta mästerskap torde komma aningen tidigt för den ståtlige löparen.

*UPPDATERING: den 6 juni sattes nytt japanskt rekord på 100 meter. Ryota Yamagata sprang in den nya tiden 9.95 vid en tävling i Tottori.

Bilden på Sani Brown är tagen av filip bossuyt, CC BY 2.0