22. Showen som tog slut

木村 花

Kimura Hana

Hana Kimura var en fribrottare med scenkonsten i blodet. Hennes mamma, Kyoko Kimura, var också fribrottare – känd bland annat som ”Kim Karibien” för sin höga afro och Jamaica-inspirerande klädstil. I närmare två decennier skulle mamma Kimura kämpa sig igenom flera stadier av fribrottningens utveckling i Japan, från ett par år som frilansare i mindre glamorösa miljöer till vad som idag är en mer stjärnfylld show och promotionturné kallad Stardom. Hon gick sin sista match mot dottern 2017, och lät sig där förlora med en ”big boot” (hög spark i ansiktet).

Fribrottning härstammar från USA där vi även på svenska kan kalla det för Wrestling. Till skillnad från den amerikanska fribrottningen har den japanska motsvarigheten varit mindre fokuserad på skådespelet och teatern (långa monologer) och istället fokuserat mer på själva brottningen, mer likt den mexikanska – fast utan masker. I alla ovanstående fall rör det sig om fribrottning med en fix dramaturgi, där matchernas intrig och utfall är uppgjorda på förhand.

2019 fick Hana Kimura möjlighet att delta i den populära dokusåpan ”Terrace House”. Serien gick på Netflix och hyllades för att ”ta tillbaka verkligheten (reality)” till reality-TV. Till skillnad från svenska serier som ”Paradise Hotel” och ”Ex on the Beach” var tonen i Terrace House betydligt mer varsam och försiktig, mer likt ”Halv åtta hos mig” än ”Baywatch”. En stor del av programmet gick ut på att prata, med varandra och om varandra. Till synes unga deltagare bjöds in till ett större hus eller lägenhet, mest bara för att bo ihop; laga mat och fixa vardagens bestyr. Ibland uppstod små konflikter och ibland uppstod tillstymmelsen till romans. Alla små detaljer kommenterades sedan av en panel, förstås ihop med diverse kommentarer på sociala medier.

Möjligen blev upplevelsen av programmet lite tvetydig när fribrottaren Kimura klev in i bilden. I wrestling brukar man dela in karaktärerna i ”babyface” (den gode) och ”heel” (den onde), och det var uppenbart att Kimura skulle få den senare rollen i Terrace House. Vid ett tillfälle ses hon uppvigla ett bråk mellan sig själv och deltagaren Kai Kobayashi. Tittarna började klaga på hennes attityd, så till den grad att sociala medier svämmade över av hatisk retorik och mobbning, i vissa fall snudd på dödshot. Följden blev att Kimura tog livet av sig, och programmet lades ner.

I Japan väcktes en ny debatt om mobbning på nätet och vilka påföljder det ska få att folk skriver hatiska meddelanden till varandra i sociala medier. Japansk Twitter brukar vara en häxkittel av anonyma konton och fientlig retorik och landet har länge gått i bräschen för olika forum där ”internettroll” kan leva och frodas. Det borde således inte förvåna någon att denna typ av kultur finns, men Hana Kimuras död var ett särskilt uppmärksammat fall som förde med sig både lagändringar och omfattande skadestånd. I dagarna dömdes en man från Nagano till 1.29 miljoner yen i böter (närmare 100 000 kronor) för att han åsamkat familjen Kimura ”känslomässigt lidande” i samband med dotterns död. Mamma Kimura sökte faktiskt mer än det dubbla i skadestånd och fortsätter att identifiera anonyma konton på sociala medier (en lagändring består just i att det ska bli enklare för anhöriga att identifiera dessa konton). Hittills har två andra män dömts till böter för sina hatfulla kommentarer på Twitter.

Utöver detta kanske kritik även borde riktas mot producenterna bakom Terrace House. Programmet tillät sig inte vara så ”verkligt” som det ville göra sken av, i jakt på dramatik, och följden blev att den riktiga verkligheten kom ikapp. Fribrottningen, däremot, fortsätter att producera nya stjärnor och framgångssagan Stardom firade nyligen 10 år med en jubileumsshow – ”All Star Dream Cinderella”.

Bilden på Hana Kimura ägs av Yoccy441, CC BY-SA 4.0