21. Den löpande ninjan

安藤 友香

Ando Yuka

Yuka Ando har en tämligen unik löpstil. När hon springer lyfter inte underarmarna i takt med benen, utan hänger ner närmast krumpna eller indragna, som armarna på en dinosaurie. Hon skulle i princip kunna springa med händerna i fickorna, för tanken är att armarna inte ska pendla. Löpstilen, som för närvarande bara kan tillägnas henne själv, har fått namnet ninja bashiri (”löpande ninja”).

Hikyaku, porträtt av Felice Beato, 1860-tal

Syftet med löpstilen är att hålla sin lättvikt samt öka uthålligheten genom att röra på överkroppen så lite som möjligt. Att inte röra på armarna har en effekt även på benen som anses dra mindre energi när kroppen som helhet brukar mindre muskler. Ninja bashiri kan i viss mån kopplas till dåtidens namba bashiri som främst var en gångstil för kurirer (飛脚, hikyaku) som bar post och brev mellan Edo (gamla Tokyo) och övriga prefekturer. Istället för vanlig gångstil, där rörelse på högerbenet får vänsterarmen att pendla och vice versa, gick kurirerna framåt med ena sidan arm och ben samtidigt. På så vis fick de mer kraft i varje rörelse. Sumobrottare använder sig ibland av denna metod, liksom kampsporter som aikido och kendo i dess ursprungliga träningsform. Även i sprint och löpning har man i perioder försökt implementera namba bashiri, om än inte lika strikt och inte heller lika framgångsrikt.

Ando är alltså en spektakulär löpare även med japanska historiska ögon sett. Hon debuterade som maratonlöpare 2017 och slog landet med häpnad när hon klockade 2 timmar, 21 minuter och 36 sekunder vid en tävling i Nagoya – den fjärde bästa tiden bland japanska damlöpare genom alla tider, och den snabbaste debuten någonsin. Hon deltog senare i Friidrotts-VM i London samma år. Nu är det 2021 och hon har inlett året i fin form, med två vinster i halvmaraton, i Niigata respektive Yamaguchi.

En annan farhåga med OS, som har glömts bort lite under coronapandemin, är värmen. Tokyo i månadsskiftet juli/augusti sträcker sig över 30 grader och går ibland upp mot 40 – därför har man flyttat maratonloppet från huvudstaden till Hokkaido, den norra ögruppen. Där blommade nyligen årets körsbärsblommor och klimatet kan i vissa trakter jämföras med Sverige. Japanska löpare har förstås en fördel i att känna till dessa miljöer. Huruvida Ando och hennes säregna löpstil också kan skörda framgångar i sommar återstår att se.

Bilden på Ando är tagen av Guy Urbaniak, CC BY-SA 2.0