19. Världsetta på fjäderbollen

桃田 賢斗

Momota Kento

Kento Momota har en karriär kantad av skandaler och olyckor. Våren 2016 var han rankad tvåa i världen och förberedde sig som medaljhopp inför de olympiska spelen i Rio. Då avslöjades det att han vid flera tillfällen hade gått på illegala casinon i Japan – ett brott som i värsta fall kan leda till fängelse. Följden blev att han stängdes av från all badminton i ett år och sålunda uteslöts från OS-truppen.

2017 var han tillbaka i badmintonhallen igen, då rankad som nummer 282. Det skulle ta honom ytterligare ett år innan han stod på prispallen – och plötsligt stod han där flera gånger om. 2019 vann han German Open, England Open, Singapore Open, Japan Open, China Open, Korea Open, Denmark Open, Fuzhou China Open och BWF World Tour Finals – totalt vann han elva titlar under en säsong – vilket satte honom i Guiness Rekordbok och nominerade honom till årets manliga idrottare.

2020 inledde han som världsetta och vann finalen av Malaysia Masters mot världstvåan Viktor Axelsen efter två raka set (Momota har för närvarande 14-1 i inbördes möten mot dansken). Efter turneringen, på väg mot flygplatsen, skulle han råka ut för en tragisk trafikolycka, då bilen han färdades i krockade med en lastbil. Föraren avled och Momota och hans tävlingsteam fick föras till sjukhus i Kuala Lumpur. Skadorna på världsettan var dock inte värre än att han kunde lämna sjukhuset påföljande vecka och återvända till träning månaden efter. Dessvärre skulle i princip hela badmintonsäsongen ställas in på grund av Covid-19.

Badminton är ingen jättestor sport i Japan. Faktum är att man helt saknar OS-medaljer på herrsidan. Rent historiskt är det Kina som har varit jätten (41 medaljer totalt på herr- och damsidan), men även Sydkorea och Indonesien (där badminton kan beskrivas som en nationalsport) har varit framgångsrika. Badminton skulle faktiskt kunna betecknas som en helt och hållet ”asiatisk” sport om det inte vore för att Danmark stuckit emellan i omgångar och knipit en pallplats. En av Momotas främsta utmanare är alltjämt Viktor Axelsen.

I mars tidigare i år fick Momota äntligen chansen att synas på världsscenen igen, efter mer än ett års frånvaro. Han gick till kvartsfinal efter förlust mot malaysiern Lee Zii Jia som sedermera vann hela turneringen (All England Open). Året har börjat knackigt för den japanske världsettan, som så många andra år. Men i sommar torde han vara redo, och han går in i hemma-OS som guldfavorit.