18. Hon stod först med kön

桂 マサ子

Katsura Masako

Masako Katsura var för många ett helt okänt namn, fram tills hon dök upp på Googles sökmotor tidigare i år. I samband med den Internationella Kvinnodagen tillägnades hon en så kallad Google Doodle (nedan). Den förtäljer berättelsen om när Katsura den 7 mars 1952 blev den första kvinnan att delta i en internationell mästerskapstävling i biljard – och slog alla med häpnad. Hennes berättelse kan jämföras någorlunda med schackgeniet Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) i Netflix-serien The Queen’s Gambit – med skillnaden att Katsura och hennes berättelse har skett på riktigt.

En Google Doodle från Google (Hämtad: 2021-04-28)

Katsura föddes i Tokyo 1913. Hennes pappa gick bort när hon var 12, varpå hon kom att flytta in hos hennes äldre syster och hennes man. Svågern var ägare till en biljardhall som Katsura senare kom att arbeta på. Vid 15 års ålder vann hon sin första biljardturnering, en mycket prestigefylld sådan, och fick därefter åka på turné runt Japan, Kina och Formosa (nuvarande Taiwan). Vid andra världskrigets slut kunde hon titulera sig som Japans enda professionella damspelare i biljard.

1950 hade hon gift sig och bodde numera i USA. Förutom världsmästerskap och andra internationella tävlingar deltog hon även i uppvisningsmatcher runt staterna, delvis arrangerade av en ökänd profil vid namn Danny McGoorty, en så kallad hustler. Enligt McGoorty var Katsura det ”bästa som någonsin hänt biljardsporten”, och man gjorde det mesta för att sälja in varje event som ett spektakel, där en kvinna alltså ensam utmanade den manliga världseliten. Katsura tävlade ofta i högklackade skor, ibland i kimono som de sytt eller rivit upp för att hon skulle se extra ”kvinnlig” ut. Hon var också påfallande liten, 152 cm lång och 43 kilo tunn, och de manliga biljardspelarna var i regel väldigt långa och gängliga. Till sin fördel var hon tvåhänt och skarpsynt som få – i sanning en av de allra bästa biljardspelarna vid den här tiden – men till McGoorty och andras förtret började hon distansera sig från sporten under andra halvan 50-talet, för att slutligen pensionera sig 1961.

1976 valdes hon in i biljardsportens ”Hall of Fame” och dök samma år plötsligt upp på ett biljardevent i San Francisco. Hon lånade en biljardkö från en medtävlande, stötte 100 raka poäng i straight ball (likt Google-klippet ovan), utan en enda miss, bugade och log åt publiken, och gick sedan helt sonika därifrån, ”för att aldrig mer återvända”. Det är sådana legender sportvärlden älskar att skriva om.

Vad Katsura gjorde senare delen av sitt liv finns inte mycket skrivet om. Enligt uppgift bodde hon kvar i USA fram till 1990 och spenderade sedan de sista åren av sitt liv tillsammans med sin syster i Japan, där allting en gång började. Hon dog i december 1995, 82 år gammal.

Hon gick förresten under smeknamnet ”Katsy”, men kallades även för the ”First Lady of Billiards”.