16. Ett soundtrack för våra liv

坂本 龍一

Sakamoto Ryuichi

Ryuichi Sakamoto skapar musik som många säkert har lyssnat till utan att veta om det. Han står bland annat för musiken till storfilmer som The Revenant (med Leonardo DiCaprio) och Den siste kejsaren (för vilket han fick en Oscar). Hans musik figurerar även mycket i Revenant-regissören Iñárritus film Babel från 2006. Ledmotivet till Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) är ett annat vackert stycke signerat Sakamoto. Här syns han även i en skådespelarroll jämte bland andra Takeshi Kitano och David Bowie.

Sakamoto slog igenom på 70-talet med trion Yellow Magic Orchestra – en banbrytande syntgrupp som hyste inslag av både traditionell japansk musik och utländska influenser som Kraftwerk och Giorgio Moroder. En fjärde medlem brukar tillskrivas Hideki Matsutake som var programmerare och assistent åt Isao Tomita (1932-2016) – en av pionjärerna inom elektronisk musik. Både Tomita och Sakamoto tillskriver Claude Debussy som en stor inspirationskälla. Enligt Sakamoto är den franske kompositören 1900-talets och sedermera vår tids musikaliska fader. ”Asiatisk musik influerade Debussy och Debussy influerade mig. Det är alltihop en enda stor cirkel”.*

De två övriga medlemmarna i Yellow Magic Orchestra är Yukihiro Takahashi och Haroumi Hosono. ”Harry” Hosono är den något äldre medlemmen och har haft ett särskilt stort inflytande på japansk popmusik, från 80-talets ”city pop” till 90-talets Shibuya-kei – en alternativ form av J-pop centrerad kring distriktet Shibuya i Tokyo. Band som Pizzicato Five skulle senare även slå igenom utomlands. En av centralfigurerna från denna era, Keigo Oyamada (även känd som Cornelius), har flera gånger samarbetat med Sakamoto och figurerar bland annat på ett hyllningsalbum till ”Harry” Hosono.

Sakamoto växte upp i ett litterärt hem (pappa var redaktör åt författare som Yukio Mishima och Kenzaburo Oe) och gick på en ”väldigt kulturell” skola som tidigt utvecklade hans uppfattning för konst och klassisk musik. 40 år gammal erbjöds han att komponera musik till OS-invigningen i Barcelona 1992. Ledmotivet, som syns i det lite osammanhängande klippet nedan, kallades för ”El Mar Mediterrani”. Här leds tankarna till Debussys orkesterverk ”La Mer” från 1905 – som i sin tur inspirerades av den japanska konstnären Hokusais berömda träsnitt ”Under vågen utanför Kanagawa”. Det är förmodligen denna typ av ”cirkel” som Sakamoto refererar till.

Förutom konst och musik har Sakamoto även engagerat sig politiskt, inte minst som kärnkraftsmotståndare. Han var bland annat initiativtagare till musikfestivalen ”No Nukes 2012”, där både Kraftwerk och hans eget band Yellow Magic Orchestra uppträdde. Festivalen hölls under två dagar i Chiba utanför Tokyo – detta i samband med massiva protester runt regeringsbyggnaden i huvudstaden, i kölvattnet av kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011.

2010-talet har även för Sakamotos del varit en kamp mot cancern. Han fick en första diagnos 2014, tog en paus från musiken, men återhämtade sig året senare. I januari 2021 meddelade han dock på sin hemsida att cancern var tillbaka och att han från och med nu var tvungen att leva med den. ”Men…”, skriver han, ”… jag hoppas att jag kan skapa musik ett litet tag till.”

*Citatet längre upp är hämtat från en intervju med The Guardian, 2018.