14. De sätter färg på huvudstaden

チームラボ

teamLab

teamLab är ett konstkollektiv grundat i Tokyo 2001. Det består av en tvärvetenskaplig grupp specialister, eller ”ultrateknologer”, som animatörer, programmerare, ingenjörer, matematiker och arkitekter. Tillsammans skapar de bildkonst, eller digitala installationer – inte sällan i färg. I början på 2010-talet slog de igenom på bred front genom en digital väggmålning som finns att skåda på första våningen av Tokyo Skytree (världens näst högsta byggnadsverk efter Burj Khalifa i Dubai).

Det riktigt stora genombrottet kom dock sommaren 2018. Med hjälp från den berömda fastighetsfirman Mori Building skapades teamLab Borderless – ett digitalt konstmuseum på 10 000 kvadratmeter, installerad med 520 datorer och 470 projektorer, som tillsammans med besökarna skapar en interaktiv miljö i olika rum där allt är i rörelse.

teamLab Borderless ligger ute i Odaiba, den konstgjorda ö där flertalet evenemang under OS arrangeras. Under premiäråret hade museet 2.3 miljoner besökare från 160 olika länder – siffror som bara ett nationalmuseum vanligtvis kan räkna med. Nära hälften av besökarna kom från utlandet, vilket har gjort teamLab Borderless till ett helt nytt tillskott bland Tokyos mest utmärkande sevärdheter. Medan andra turistmål har tvingats stänga ner på grund av coronapandemin, däribland Robotrestaurangen i Shinjuku och Monstercaféet i Harajuku, har teamLab vilat mer på popularitet hos lokalbefolkningen och därigenom klarat krisen väl. Samtidigt fortsätter man att kommunicera (digitalt) med omvärlden. En mindre variation på utställningen fanns tidigare i Helsingfors, och flera nya installationer väntas dyka upp i Europa under året.

Vidare har teamLab också expanderat i Tokyo med omnejd och syns idag med nya installationer i skogsmiljöer i bland annat Ibaraki och Tokorozawa (nedan). Här syns enorma ”ekollon” (för dagen kanske vi ska beteckna dem som påskägg) som skiftar färg om natten. En naturlig utveckling för konstkollektivet har varit just en större delaktighet med naturen, då man ämnar förena konst och teknik med skog och mark, såsom människan förhåller sig till sin omvärld, och rör sig över tid och rum. Det är det som betecknas som Borderless (= gränslöst).

teamLab har inget ansikte och representeras inte av något särskilt namn. På japanska ges några ledtrådar om vem eller vilka som ligger bakom projektet, men i det stora hela förblir konstkollektivet anonymt. Det är snarare fråga om ett slags väsen, en entitet, där laget går före jaget och gästen tar den största platsen framför konstverket. Det är förvisso inte unikt för ett konstprojekt, men teamLab Borderless beskrivs som världens första digitala museum – och dess sätt att skapa interaktiva konstupplevelser, psykadeliskt och lekfullt, är förmodligen en utveckling här för att stanna.