6. Hon brädar allt motstånd

西村 碧莉

Nishimura Aori

Aori Nishimura började åka skateboard på Tokyos gator som åttaåring. Hennes pappa och äldre systrar hjälpte till en bit på vägen, men snabbt skulle hon finna nya vänner och hitta en egen stil. Som elvaåring lärde hon sig att hoppa nedför stora trappsteg, och därefter var steget inte långt till grindes och slides med brädan nedför trappräcket. Idag är hon 19 år och går i bräschen för en sport där tonåringar dominerar.

Som 15-åring flög hon till Minneapolis och vann guld i 2017 års upplaga av X Games, detta som regerande japansk mästare. Karriären fick dock ett abrupt uppehåll samma år när hon slet av korsbandet och tvingades till rehabilitering i åtta månader. 2018 gjorde hon comeback med besked genom att besegra hemmafavoriten Leticia Buffoni i världsmästerskapen i Street League (SLS) i Rio de Janeiro. 2019 vann hon ytterligare två tävlingar i X Games, i Minneapolis och i Oslo. Nu väntar snart prispallen i Tokyo på hemmaplan, om allt rullar på som det ska.

2021 blir första gången som skateboard är en del av OS-programmet. Tävlingarna som arrangeras är indelat i park och street. Parkbanan går i vågor med djupa bunkrar som inbjuder till högre hopp och längre tricks med brädan, medan streetbanan är planare och dekorerad med bänkar och trappräcken, inte olik den stadsmiljö som Nishimura växte upp i. Skateboardåkarna får i varje försök 45 sekunder på sig att genomföra fem tricks och därigenom samla ihop så många jurypoäng som möjligt. Det bästa och sämsta tricket räknas bort och ger ett snittpoäng. Att våga göra det svåra och samtidigt hålla en hög lägstanivå brukar alltså vara avgörande.

Nya sporter i OS förutom skateboard blir även baseboll/softboll, karate, klättring och surfing – alla populära sporter och fritidsaktiviteter i Japan. Tanken är att skateboard skall arrangeras ihop med BMX-cykling på en nybyggd sport- och festivalanläggning i Ariake – en konstgjord ö mellan den nya fiskmarknaden i Toyosu och underhållningsmeckat i Odaiba – allt sammanlänkat mellan förarlösa tåg och Regnbågsbron till Tokyos centrum. (I Ariake hittar vi även mäss- och kongressanläggningen Tokyo Big Sight som skall arrangera fäktning, brottning och taekwondo under OS.) Huruvida arrangemangen runt Ariake verkligen får den festivalstämning som det var tänkt återstår att se.

Ett annat stort ögonblick för Nishimura (enligt henne själv) är att hon finns med som spelbar karaktär i det senaste TV-spelet ”Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2”. Den som är uppväxt med Tony Hawk-serien från millenieskiftet minns kanske karaktären Elissa Steamer – en pionjär inom damernas skateboardåkning. I 2020 års remake hittar vi åtta nya karaktärer utöver det äldre gardet, däribland Lizzie Armanto (28), Leticia Bufoni (27) – och Aori Nishimura (19 år).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s