5. Arkitekten bakom OS-stadion

隈 研吾

Kuma Kengo

Kengo Kuma heter arkitekten bakom den nya Olympiastadion i Tokyo. Det var dock inte tänkt att det skulle bli han från början. Istället var det den irakisk-brittiska arkitekten Zaha Hadid som stod för den ursprungliga ritningen för stadion när Tokyo tilldelades OS för snart åtta år sedan – men designen visade sig i slutändan vara alldeles för dyr för att bygga, och planerna ändrades.

Kuma har även designat en hel del andra byggnader i Tokyo, däribland en dorisk (byggnad med kolonn) i Aoyama, samt det något mer exklusiva Starbucks Reserve Roastery i Meguro. Flera av hans byggnader syns i trä, såsom det sju våningar höga turistcentret i Asakusa, tillverkat i japansk ceder (en barrträdsart).

Strax väster om Tokyo syns även den här pjäsen ovan, som ser ut att vara hämtad ur Minecraft eller möjligen något från spelutvecklaren Team Ico (Shadow of the Colossus). Det är faktiskt mycket riktigt en koloss, tillverkad i 20 000 bitar av granit som väger ungefär 50-70 kilo vardera. Inuti finns ett museum (Kadokawa Musashino Museum), mestadels tillägnat anime och manga, i form av teatrar och bibliotek. Museet är del av ett nytt affärskomplex – Tokorozawa Sakura Town – vars hotell, restauranger och caféer sporadiskt fick öppna upp under 2020.

Intill kolossen syns även helgedomen ovan, också den designad av Kengo Kuma. Den syftar delvis till en pilgrimsfärd i anime och mangans tecken, där LED-upplysta animerade brunnslock leder besökaren från närmsta tågstation (Higashi-Tokorozawa) till Sakura Town. Helgedomen går under namnet Musashino Reiwa Shrine, där Reiwa (令和) är namnet på den nuvarande tidsperiod som inleddes när Japan fick en ny kejsare 2019. Perioden mellan 1989 och 2019 kallades för Heisei (平成), och för varje ny period börjar man räkna om årtalen från början. Vi är alltså just nu inne i år 3 enligt den japanska tideräkningen.

År 2 (det vill säga ifjol) var det tänkt att danska staden Odense skulle öppna upp ett nytt H.C. Andersen-museum designat av Kengo Kuma, men precis som för Sakura Town har 2020 varit ett år då olika konstprojekt dragit ut på tiden. Vad gäller Olympiastadion i Tokyo står den redan öppen och klar. Det är bara frågan om den tillåts husera några gäster i sommar.