60. Nytt år och nytt liv

千葉 真一

Chiba Shinichi

Sonny Chiba var ett kärt barn med många namn. Han föddes 1939 som Sadaho Maeda i prefekturen Fukuoka, bytte senare namn till Shinichi Chiba och fick sitt internationella genombrott som Sonny Chiba. Troligen är han mest känd i väst som svärdsliparen Hattori Hanzo, en karaktär som i mångt och mycket definierade hans skådespelarkarriär.

Chiba var en erkänt duktig kampsportare och erhöll svart bälte i ett flertal sporter, däribland karate. På 70-talet syntes han i huvudrollen i filmer som ”Karate Kiba” och ”Street Fighter”, men var som mest aktiv på 60-talet i filmserier som ”Drifting Detective”. Främst samarbetade Chiba med filmbolaget Toei och den inflytelserika regissören Kinji Fukasaku (”Battle without honour and humanity”). Därigenom erbjöds han senare rollen som Hattori Hanzo i Quentin Tarantinos film ”Kill Bill” från 2003.

Som barn flyttade Chiba med familj till prefekturen Chiba, öster om Tokyo. Hans namn som skådespelare är alltså taget därifrån. Det var också i Chiba som Chiba avled, 82 år gammal, i sviterna av covid-19.

Sonny Chiba var en av flera som gick bort i sviterna av covid-19. Den vars bortgång som väckte mest uppmärksamhet i Japan var dock komikern Ken Shimura. Det skedde i början på pandemin (29 mars 2020) och fick lite samma effekt i Japan som när programledaren Adam Alsing gick bort i Sverige samma vår. Shimura var en mycket folkkär person vars popularitet spände över flera generationer, känd för sin roll i musik- och humorgruppen ”The Drifters” och för sina satiriska porträtt av prominenta figurer under parollen ”bakatono-sama” (idioterna). Hans popularitet syntes inte bara i Japan utan även i Taiwan där japanska TV-program varit en del av mångas uppväxt. När Shimura gick bort twittrade Taiwans premiärminister Tsai Ing-wen följande (på japanska):

”Tack för alla skratt, Shimura-san! Jag önskar dig lycka i ditt nästa liv” (kan tolkas som ett österländskt (annat) uttryck för (engelskans) RIP)

Det har gått flera dagar sedan Tokyo registerade sitt senaste dödsfall i covid-19. Närmare 100 miljoner (80 %) är nu fullvaccinerade. 2022 blir ett år av boosterdoser och troligtvis inga restriktioner. 2021 har däremot varit ett år som många snabbt vill glömma, men som likväl ändå sätter sig som en oundviklig milstolpe i landets historia. OS, Paralympics, Nationella val och ny premiärminister. Därtill följer många frågor: om eventuella pandemilagar, förändringar i konstitutionen, och öppenheten inför omvärlden. I jämförelse med väst har Japan få dödsfall bland äldre, men omvården och sjukvården har fått lida mycket pin, och barn och unga har två ansträngda skolår bakom sig. Det finns många hjältar därute som aldrig kommer uppmärksammas såsom Chiba och Shimura, varken på svenska eller japanska.

Nu väntar för många japaner några dagars ledighet. Nyåret följer med många helgdagar, för vissa fram till den 5 januari. Vintern innebär sedan ny influensasäsong, och munskydden kommer att sitta på ett bra tag till. Huruvida Japan kan undvika omicron helt och hållet återstår dock att se.